Michael Setsaas fra Trondheim tror ikke de rettpsykiatriske sakkyndige vil forandre konklusjon. Foto: KIM NYGÅRD

FØLG RETTSSAKEN DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Psykiateren har fulgt kommisjonens redegjørelse i Oslotingrett denne uken.

- Kommisjonen har hatt en meget grundig behandling av premissgrunnlaget i den første rapporten, sier psykiater Michael Setsaas etter å ha hørt Karl Heinrik Melles redegjørelse i retten.

Melle er leder av psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon, som har vurdert begge sakkyndigerklæringene. Den første konkluderer med at Breivik er psykotisk, den andre med at han ikke er det.

- Kommisjonen er åpenbart ikke fornøyde med at de to siste sakkyndige har konkludert med at han ikke er psykotisk uten å ha drøftet det nærmere, sier Setsaas.

Han tror ikke de to psykiaterne vil snu når de forklarer seg i Oslo tingrett i morgen. Det tror heller ikke bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

- Jeg tror ikke Sørheim og Husby har endret sin konklusjon. Det har ikke vært noen kontakt om det, men signalene fra  aktoratet er at de ikke snur, sa Larsen på pressekonferansen onsdag.

– Bør se på kommisjonens rolle

Psykiater Michael Setsaas mener at kommisjonen er kommet styrket ut etter Melles forklaring.

- Melle har en særdeles grundig og detaljert fremstilling som rydder opp i den forvirring som kommisjonen dessverre har skapt, sier han.

Setsaas mener likevel man bør se på DRK sin rolle i fremtiden.

– Det er rimelig og gå inn og se mer grundig på hva DRK skal gjøre og bør uttale seg om. Jeg tror en naturlig konsekvens av hele denne saken er å se på rettspsykiatriens fremtidige form. Denne saken vil naturligvis fremskynde prosessen.

Se video: Dette mente Breivik var et maktovergrep

- Sterk slagside

Professor i psykiatri, Svenn Torgersen, mener at kommisjonen har en sterk slagside:

– De er veldig fornøyde med rapporten til Sørheim og Husby. Det er det ikke saklig grunnlag for. Melle tar ikke tak i det vesentlige – at den første erklæringen ikke har forstått kriteriene i ICD 10 (den norske diagnosestandarden, journ.anm.). Sakkyndiggruppe nummer to har en god forståelse av kriteriene, mener professoren.

Torgersen mener det ikke ville vært mulig for Breivik å klare å skjule en psykose for de erfarne psykiaterne som vurderte ham i sakkyndigerklæring nummer to.

- Ingen friskmelding

Forsker Lars Gule jobber med et prosjekt om rettssakkyndig profesjonalitet.

- Dette var ingen friskmelding av kommisjonen. Jeg ser ingen klare uttalelser verken fra Rygnestad eller Melle. Det er behov for at Den rettsmedisinske kommisjon kommer med enskriftlig redegjørelse der konklusjoner begrunnes. I dagens system nøyerkommisjonen seg med å gi et kvalitetsstempel. Det er ikke nok. Retten trengeren begrunnelse.