Rettspsykiater Torgeir Husby sier han står for arbeidet han og kollega Synne Sørheim gjorde i Breivik-saken.

- Det vi gjorde, det var å levere et arbeid vi mente var bra, og som vi mener er bra, sier han.

I et intervju med VG sier psykiateren, som var med på å erklære massemorderen Anders Behring Breivik som utilregnelig, at han ikke angrer på at han tok på seg arbeidet.

- Det er faktisk sånn at jeg har angret underveis. Det er riktig å si. Jeg har angret underveis, men bare tidvis og av og til. Jeg angrer på ingen måte på at jeg sa ja til å gjøre dette.

Torgeir Husby har siden dommen mot Anders Behring Breivik ikke villet si noe offentlig om saken. I dommen ble Husbys og Sørheims konklusjon om Breivik bit for bit revet fra hverandre, og Breivik ble kjent tilregnelig og dømt til 21 år i forvaring i fengsel.

- Ikke forberedt

Husby sier at verken han eller Synne Sørheim var forberedt på hvor intense reaksjoner det ville komme på at de mente at Breivik var syk og følgelig altså ikke kunne straffes for sine ugjerninger.

- Det var ingenting som kunne forberedt oss på den stormen som raste inn, sier han.

Men det som har gått inn på ham, sier han, har vært karakteristikker fra kolleger.

-Noen ting har gått inn på meg. Det jeg kan huske er når kolleger har karakterisert, og da snakker jeg ikke om kritikk av erklæringen, men når de har karakterisert meg eller Synne Sørheim som mennesker og sakkyndige. Det synes jeg er lavmål. Det hører ikke hjemme noe sted. Det er umanerlig og ikke riktig, sier han.

- Godt med punktum

Han sier han ikke kunne satt navnet sitt under noen annen erklæring enn den han og kollega Sørheim leverte om Breivik. Om selve dommen sier han at han «synes det er godt det blir satt punktum for saken».

- Mennesker får hvile. Generelt vil jeg si at det bare var to mulige utfall. Jeg hadde tenkt gjennom begge og var like godt forberedt, uansett. Jeg tror vi først om mange år vil ha gode svar og analyser av rapportene, sier han.