- Bussen foran meg rullet bakover, sa den ene i retten.
- Jeg ble påkjørt bakfra, sa den andre sjåføren.

De to bussjåførene hadde ulike versjoner om hendelsesforløpet da de forklarte seg under rettssaken. Dommeren trodde på den ene.

En bussjåfør fikk et forelegg etter å ha vært involvert i et sammenstøt med en annen buss på Stjørdal i fjor, men nektet å betale. Det endte med rettssak.  Foto: Erling Skjervold

Saken oppdateres.

På kvelden mandag 24. oktober i fjor fikk politiet melding om at to busser hadde støtt sammen ved Stjørdal stasjon. Den fremste bussen hadde fått bakenden inntrykt, mens frontruta på den bakerste bussen hadde knust. Nødetatene rykket ut.

Etter hendelsen fikk bussjåføren i den bakerste bussen et forelegg på 6000 kroner, for ikke å ha vært oppmerksom på at bussen foran hadde stoppet.

LES OGSÅ: Melding om slåssing på buss i Trondheim

Mente det var helling på stedet

Dette forelegget vedtok mannen ikke - dermed ble han tiltalt for uaktsom kjøring, og måtte nylig møte i Inntrøndelag tingrett.

Under rettssaken sa den tiltalte sjåføren at han hadde ca. 20 passasjerer ombord denne kvelden. Om hendelsesforløpet forklarte han følgende: Bussen han førte sto stille og ventet på at det skulle bli klart for utkjøring på Innherredsveien i Stjørdal. Rundt én meter foran ham sto det en annen buss. Idet denne første bussen skulle ta løs for å kjøre ut på Innherredsveien, beveget den seg bakover. Tiltalte mente at det er en helling på stedet og at bussen foran ham rullet bakover. Tiltalte merket at frontruta på egen buss knuste i sammenstøtet.

LES OGSÅ: Buss og bil kolliderte i Levanger sentrum

- Smerter i nakken

Sjåføren i den andre bussen hadde imidlertid en annen forklaring. Han opplyste at automatgiret på bussen han førte sto i «drive»-posisjon og at han holdt bremsen inne i påvente av at Innherredsveien skulle bli fri for trafikk. Videre sa mannen at dersom han hadde sluppet bremsen ville bussen av seg selv ha trukket fremover. Akkurat idet han skulle til å sette bussen i bevegelse ut i Innherredsveien, fikk den imidlertid et kraftig dult bakfra. I hans buss var det bare en passasjer da hendelsen inntraff, og han ga uttrykk for at han fikk smerter i nakken som følge av hendelsen, ifølge vitnemålet.

Større bot

Retten utelukker at den første bussen beveget seg bakover. Dommeren fester dermed lit til forklaringen fra bussjåføren i den første bussen, om at automatgir sto i «drive» og at bremsen måtte holdes inne for å unngå at den ble satt i bevegelse fremover. «En helling på stedet må i alle tilfelle anses temmelig beskjeden. Muligheten for at de dokumenterte skadene skal være forårsaket av at en buss har trillet en meter bakover finner retten at kan utelukkes», heter det i dommen.

Inntrøndelag tingrett finner det dermed bevist at sammenstøtet ble forårsaket av at tiltalte kjørte den bakerste bussen inn i den fremste bussen. Sjåføren dømmes til å betale en bot på 7200 kroner - 1200 kroner mer enn det opprinnelige forelegget. I tillegg må mannen betale 2000 kroner i saksomkostninger.

På forsiden nå