Vinterens influensautbrudd i gang over hele landet

Vinterens influensautbrudd er i gang over nesten hele landet. Flere syke kan ventes i ukene fremover.

Å hvile og drikke nok er det beste rådet mot influensa.  Foto: Gorn Kallestad, NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Influensasesongen er offisielt i gang, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Forekomsten av influensalignende sykdom i landet har gått fra svært lav til lav den siste uken før jul, skriver Aftenposten. Flere influensasyke kan ventes i ukene fremover, men selve toppen nås trolig ikke før i januar.

Kraftig økning

I flertallet av de 19 fylkene har influensaaktiviteten nå gått fra svært lav til lav forekomst, og dermed er årets influensautbrudd over oss. Bare seks fylker har ennå ikke passert grensen for utbrudd: Østfold, Telemark, Aust-Agder, Rogaland, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag. Men også disse ligger tett oppunder grensen.

Det har vært en kraftig økning i både antall påviste influensa A- og B-tilfeller i det siste. På landsbasis er det nå like mange influensa A (H3N2)- og influensa B-tilfeller.


Kreditering: Grafikk: Marit Bardal Kilder: Shutterstock, Folkehelseinstituttet, Apotek1

 

Les også: Dette bør du vite om årets influensa

Lav til moderat effekt av vaksinen

– Influensa-B-viruset som nå er i sirkulasjon er ikke det samme som er i vaksinene, så vi forventer lav til moderat effekt av vaksinen i år, sier seniorrådgiver på Avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet, Ragnhild Tønnessen.

A-viruset som forårsaker halvparten av influensatilfellene er det samme som fjorårets, så man venter at en del av befolkningen er beskyttet mot dette fra før.

– Er det noen vits i å vaksinere seg nå?

– Ja, vi anbefaler risikogruppene å ta vaksine fortsatt, men da må man skynde seg hvis det skal være noe poeng i det, sier Tønnessen. Det tar fra en til to uker før vaksinen har full effekt.

Årets influensa ser ut til å være farligst for de eldre over 65 år, men det virker ikke som om den blir fullt så alvorlig som fjorårets. Hvert år regner man med et visst antall innleggelser og dødsfall som følge av influensa.

På forsiden nå