- Det er fullt på alle poster, og det er fullt i korridorene. Vi har også tatt i bruk bad. Vi har ikke sengekapasitet, sier Kolbjørn Thun, beredskapssjef ved Sykehuset Levanger.

Onsdag ettermiddag har Helse Nord-Trøndelag satt sykehuset i gul beredskap. Det er en beredskap som vanligvis blir iverksatt ved store og alvorlige akutte ulykker eller hendelser. Det innebærer at sykehuset nå overvåker situasjonen hele tiden, og at de er forberedt på å tilkalle ekstra mannskaper ved behov.

- Med bakgrunn i situasjonen har Helse Nord-Trøndelag på operasjonelt nivå drøftet situasjonen, satt krisestab og onsdag ettermiddag besluttet at Sykehuset Levanger settes i gul beredskap. Situasjonen vil fortløpende holdes under oppsikt, og det vil bli vurdert om gul beredskap også skal omfatte Sykehuset Namsos, heter det i en pressemelding fra Helse Nord-Trøndelag.

Slik situasjonen er nå, har Sykehuset Namsos ikke kapasitet til å avlaste situasjonen i Levanger.

Fullt siden nyttår

Thun sier at det helt siden nyttår har vært fullt ved Sykehuset Levanger.

- Det er tydelig at det er influensa og sykdommer i befolkningen som gjør at trykket på sykehusene blir stor. Samtidig er det vanskelig å få ut utskrivningsklare pasienter, fordi kapasiteten i kommunene også er sprengt, sier Thun.

Han sier at pasientene vil merke dette ved at de kan måtte vente lenger på behandling.

- Kvaliteten kan bli noe annet enn det du er vant til daglig. Det er klart det er ikke tilfredsstillende at vi må legge pasienter på bad og i korridorer, sier han.

Thun sier at de har kartlagt hele sykehuset for å se om det er ledige rom som kan benyttes for pasienter, men resultatet var nedslående. Samtidig er pasienter flyttet på for å finne noe ledig kapasitet.

- Hvordan vil du karakterisere situasjonen?

- Jeg håper at den er forsvarlig enda. Slik som det er i dag, så har vi kontroll. Men vi vet ikke hvor mange som kommer inn i løpet av natta. Vi har en plikt til å hjelpe de som kommer, og det vil vi gjøre, sier Thun.

Må vurdere innleggelser

Helse Nord-Trøndelag anmoder nå om at St. Olavs hospital ikke overfører pasienter til sykehusene i Levanger og Namsos før situasjonen er avklart. Samtidig blir legevaktsentralene varslet om situasjonen.

- Innleggelser må vurderes særs nøye, og legevaktleger må konferere med vakthavende lege på sykehusene før de legger inn pasienter, heter det i pressemeldingen.

For å avlaste sykehuset blir kommunene i opptaksområdet nå bedt om å avklare om de kan ta imot pasienter raskere enn normalt. Også de distriktsmedisinske sentrene i Steinkjer og Værnesregionen vil overta pasienter fra sykehuset.

- Helse Nord-Trøndelag understreker at begge akuttmottak (Levanger og Namsos) vil ta i mot pasienter på vanlig måte, og kriseledelsen har besluttet at eventuell ledige senger i akuttmottak ikke skal frigjøres for å gi plass til inneliggende pasienter. Akuttmottakene må til enhver tid være i stand til å håndtere akutte nødsituasjoner.

Ingen topp ved St. Olav

I januar i fjor innførte St. Olavs hospital gul beredskap på grunn av mange innleggelser som følge av influensaepidemi og skader på glattisen. Så langt er influensatoppen ikke nådd, og det har heller ikke vært så mye glattis.

- Hos oss var det større påtrykk i forrige uke. Vi hadde et lite etterslep etter nyttår, så da var pågangen stor. Vi hadde også mange utskrivningsklare pasienter som vi ikke fikk sendt ut. Det førte til at vi økte kapasiteten i mottakelsen noe, sier fagdirektør Runa Heimstad.

Hun sier at Trondheim kommune nå har opprettet 11 rehabiliteringsplasser ved Selli, og dette har vært svært positivt for St. Olav.

- Vi har ingen ekstremtilstand nå. Men vi prøver å være litt forberedt til toppen som vi vet vi får, sier Heimstad