Helikopter fra Ørlandet måtte bistå kvinne i fjellet

Et Sea King helikopter fra Ørlandet måtte tirsdag ettermiddag bistå et par i Rondane, etter at kvinnen hadde falt og fått skulderen ut av ledd. Det er stor utfart i påskefjellet.

Saken oppdateres.

Stedet hvor ulykken skjedde ligger uveisomt til, melder Hovedredningssentralen for Sør-Norge på Twitter.

Hjelpekorpsene i Trøndelag melder om stor utfart i påskefjellet.

Sør-Trøndelag Røde Kors melder om sju rapporterte skader i fjellet tirsdag. Ingen av dem har skjedd i anlegg, men i terrenget. Røde Kors melder at utfarten i finværet er aller størst i Oppdal og Meldal.

I Oppdal er det skarpt føre, med et hardt lag på toppen og sukkersnø i bunnen, skriver Sør-Trøndelag Røde Kors i pressemeldingen. De melder om gjennomslagsføre utenfor skiløypene i Oppdal.

LES OGSÅ: Det har gått snøskred i Grong

Skred i Oppdal

- Vi ber publikum om å utvise varsomhet ved kryssing av vann, elver og bekker. Det er meldt betydelig skredfare i Trollheimen, med krevende forhold med vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Unngå ferdsel i skredterreng og i utløpsområder. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, og nært rygger og fremstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Utvis stor varsomhet. Det er også gått et naturlig utløst skred ved Storhornet på Oppdal, står det i pressemeldingen.

Røde Kors Hjelpekorps i Nord-Trøndelag melder også om høyere utfart enn normalt så tidlig i påsken. Medlem av Røde Kors Hjelpekorps i Nord-Trøndelag, Sten Johansen, forteller i en pressemelding at det derfor også er flere oppdrag. Men han er mest bekymret for snøskred.

- I dag har det gått flere skred i områder det ikke vanligvis pleier å gå skred, så vi har gått ut med informasjon om dette, og ber folk passe på hvor de legger ut på tur, sier Johansen.

LES OGSÅ: Nesten 30 minusgrader på Røros

Brudd og forstuinger

Krevende føre gir typiske skader, ifølge Røde Kors Hjelpekorps.

- Det fine været gir vanskelig føre når det veksler mellom plussgrader i solen og minusgrader i skyggen. Skigåere kan møte hard snø på grensen til is i skyggen, og slush der sola har varmet opp snøen. Dette kan gjøre skiturene utfordrende, sier Kjersti Løvik, som er Landsrådsleder for hjelpekorpsene i meldingen.

Over halvparten av de registrerte skadene i påsken er brudd og forstuinger.

- Disse skadene gjenspeiler snøforholdene denne påska, mye snø, kaldt om natten og sol på dagen gir et steinhardt underlag, og da er det fort gjort å skade seg, sier Løvik.

Nasjonalt er 1200 medlemmer av hjelpekorpsene i beredskap i påska på 150 vaktstasjoner over hele landet.

LES OGSÅ: På eggjakt i campingpåska

På forsiden nå