Ifølge politiet var brannårsaken et bål ute på et jorde, som ble tatt av vinden og antente skogbunnen ved Dregset på Skatval, i Stjørdal.

- Klokken 14.25 fikk vi melding fra brannvesenet om en lyngbrann som var ute av kontroll. Det ble påpekt at det var et større område som brant, og at det kunne være fare for både bebyggelse og dyr, sier oppdragsleder Hans Christian Jannisson.

Politiet tilkalte alt av tilgjengelige mannskaper fra Stjørdal, samtidig som innsatslederen fra Trondheim ble sendt til stedet.

Vurderte evakuering

- Vindretningen fra nordvest så skummel ut, og brannen var større enn først antatt. Vi vurderte å evakuere to gårder, men så tok det ikke lang tid før brannvesenet fikk kontroll.

Klokken 15.10 meldte patruljene på stedet at røyken hadde avtatt, og 13 minutter senere hadde brannvesenet kontroll.

Rundt to timer senere meldte de at et område på rundt 100 kvadratmeter hadde vært i brann.

Her kan du lese om storbrannen på Frosta lørdag der en av brannvesenets utrykningsledere selv måtte se livsverket brenne ned.

Jannisson sier brannmannskapene ble hjulpet av at vindretningen førte brannen mot en steinrøys, der det var mindre brennende materiale.

Flere branner

Politiet visste først ikke hva som var brannårsaken. Søndag kveld opplyser Jannisson til Adresseavisen at brannen startet som et lite bål av kvist og hageavfall, langt ute på et oppløyd jorde.

- De som tente bålet hadde forberedt seg godt. Bålet var ute på et pløyd jorde og de hadde med seg utstyr for å slukke det, men et vindkast tok med seg brennende materiale inn i skogen, sier Jannisson.

Han forteller at de forsøkte å slukke brannen, men uten hell, før de kontaktet brannvesenet.

Generelt bålforbud

Brannen på Skatval kom samme dag som det generelle bålforbudet trådte i kraft. Politiet vil nå etterforske hendelsen, og har opprettet sak.

- Dette viser hvor lett det et bål kan spre seg og antenne lyng- og skog, selv om man tar alle forholdsregler, sier Jannisson.

Han påpeker at det har vært flere lignende tilfeller den siste tiden.

- Vi har rykket ut til flere slike branner. Det er viktig å passe på når det er så tørt.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.