28-åringen ble 12. februar dømt for å ha drept Råger Holte (38) i et bolighus på Ler i Melhus i Trøndelag i januar 2017. Holte ble drept med 100 knivstikk.

- Drapet framstår som voldsomt og brutalt. Handlingen mangler sidestykke i antall stikk, sa lagdommeren da saken gikk i Frostating lagmannsrett tidligere i år. Retten fant ingen formildende omstendigheter, og han ble dømt til 14 års fengsel.

Ba om forvaring

Statsadvokat Per Morten Schjetne ba Frostating lagmannsrett dømme den da 27 år gamle mannen til 15 års forvaring. Retten endte på 14 års fengsel, men 27-åringen valgte likevel å anke til Høyesterett.

Nå har Høyesteretts ankeutvalg tak stilling til saken, og de har enstemmig blitt enige om at det ikke er tilstrekkelig grunn til at anken blir fremmet for Høyesterett. Anken til 28-åringen gjaldt både saksbehandlingen, lovanvendelsen og straffutmålingen. I tillegg var det begjært ny behandling av erstatningskravet.

Her er en tegning av den kommunale boligen som Råger Holte bodde i på Ler i Melhus. 38-åringen ble funnet drept i stua av en telemontør som skulle installere internett hos ham 25. januar. Foto: politiet

Hevdet nødverge

I lagmannsretten tilsto 27-åringen at han drepte Holte 24. januar i fjor, men mente at det skjedde i nødverge etter at han skal ha blitt angrepet av Holte. Fra å ha nektet for drap i over ett år, erkjente da tiltalte å ha stukket kameraten Råger Holte til døde med en bajonett.

Den drapsdømte mannen har hevdet at Holte, som var åpent homofil, utførte en seksuell handling på ham og ønsket å ha ham med på soverommet på morgenen 24. januar i fjor. Da han sa nei til dette, ble 38-åringen sint, med påfølgende voldsutøvelse, hevdet domfelte i lagmannsretten. Domfelte forklarte også at Holte angrep med bajonetten først - etter å ha først slått ham med tallerkener, en stol og et flagg.

Lagmannsretten og juryen var under ankesaken på befaring ved åstedet på Ler. Foto: christine schefte