Tablettene utgir seg for å være Xanax, et angstdempende preparat med virkestoffet alprazolam. Men tester ved St. Olavs hospital viser at preparatet inneholder opiatet fentanyl – et virkestoff som har ført til flere overdosedødsfall, skriver NRK.

– For høyt inntak av fentanyl fører til at folk slutter å puste. Det er svært potent og hurtigvirkende. Kroppen kan være bevisst noen minutter etter pustestans. Dette er virkelig en grusom måte å dø på, sier sykepleier Vibeke Kleveland i helse- og overdoseteamet i Trondheim.

Allerede i januar gikk de ut med advarsler mot tablettene.

Stammer fra Øst-Europa

Teamet regner med tablettene er laget i Øst-Europa og har funnet veien til Norge via det mørke nettet. De fikk først kjennskap til tablettene tidligere i år. Nå er de i omløp igjen. Lav pris gjør at de frykter tablettene vil spre seg rundt om i landet.

– Når vi først har funnet ut at Xanax-kopier selges i Trondheim, er det nærliggende å tro at de også fås kjøpt andre steder i Norge. Den lave prisen bidrar til å øke salget – én tablett selges for rundt 50 kroner, sier Kleveland.

Politiet advarer

I en Facebookpost advarer politiet på Innherred mot Xanax.

– Vi har ikke vært i befatning med det her ennå. Vi har ikke gjort beslag i Namdalen. Men i Trondheim er det gjort en del beslag av tabletter som inneholder Fentanyl, sier politibetjent Åge Ivar Dille til Namdalsavisa.

Dille tror derfor det kan finnes også Nord i Trøndelag.

– Det er gjort en del beslag av det i Trondheim, og vi henger i hop med Trondheim. Nå har det kommet opp i forbindelse med overdosedødsfall i Trondheim. Vi vet at tablettene er i omløp på gata i der, og det er ikke langt fra Trondheim til Namsos. At tablettene kan finnes i byen, er høyst sannsynlig, sier han videre til Namdalsavisa.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.