Åtte fikk bruksforbud på tilhenger etter Vegvesen-kontroll

Manglende førerkort, lys og lastsikring ga bruksforbud for åtte personer torsdag.

Av mellom 40 og 50 kontrollerte hengere fikk åtte bruksforbud torsdag.  Foto: Statens vegvesen

Saken oppdateres.

Torsdag holdt Statens vegvesen kontroll i Verdal og på Ler. Om lag 1000 kjøretøy ble kontrollert på de to stedene. På Ler var det fokus på tilhengere og campingvogn.

- 40-50 hengere ble kontrollert, hvor åtte fikk bruksforbud for manglende lys og brems på hengeren. En ble anmeldt for manglende førerkort på klasse BE (bil med henger med totalvekt over 4250 kg, red.anm), sier inspektør og leder for kontrollen på Ler Annette Negaard i Statens vegvesen.

LES OGSÅ:  Tilhengeren var lastet med dobbelt så mye som lovlig

- Hva er viktig å tenkte på når man skal kjøre med tilhenger?

- Det er først og fremst viktig å ha riktig førerkort for det du skal trekke. Da kan man benytte Statens vegvesens app, der man skriver inn registreringsnummeret på bilen og hengeren og får vite hvilken førerkortklasse man trenger. Man må også påse at man har nødvendige lys som blink- og bremselys. I tillegg må man se i vognkortet at bilen kan trekke det som skal trekkes.

LES OGSÅ: Nattlig transport fikk bot for overlast

Både på Ler og i Verdal ble det også kontrollert for bilbeltebruk.

- Vi kontrollerte 491 biler. Av de ble det ett gebyr for manglende setebelte. Vi er svært fornøyde med beltebruken, sier Negaard.

Kontrollen i Verdal avdekket derimot dårligere beltevaner.

- Det ble sju bilbeltegebyr av de 515 bilene som ble kontrollert, sier Jan Ivar Moen, leder for utekontrollen til Statens vegvesen i Trøndelag.

Moen forteller at et gebyr for manglende bilbelte ligger på 1500 kr. Av de kontrollerte i Verdal ble fem anmeldt.

- To anmeldelser gjelder firhjuling som var ombygd slik at de ikke lengre hadde makshastigheten den var registrert for. Der blir både kjøretøy avskiltet og fører anmeldt. Et kjøretøy ble begjært avregistrert, og fører hadde ikke gyldig førerkort for kjøretøyet, så der blir det også en anmeldelse, sier Moen.

Dekkstrekk: Føreren av denne bilen ble anmeldt for ikke-godkjent ombygging, med blant annet feildimensjonert felg for dekket, også kalt dekkstrekk. Bildet er fra kontrollen i Verdal.   Foto: Statens vegvesen

LES OGSÅ: Anmeldt etter å ha kjørt med ekstrem «dekkstrekk»

Hva Statens vegvesen kontrollerer for varierer fra dag til dag.

- Vi har stort sett kontroller hver dag, og med ulik agenda, sier Negaard.

På forsiden nå