- Helt vilt å se dem på nært hold

Amund Hagerup Johnsrud på Lauvsnes kikket på en nærgående havørn, da han oppdaget spekkhoggere i fjorden.

Spekkhogger på julebesøk på Lauvsnes Video: Amund Johnsrud

Saken oppdateres.

Klokka var 13.40 torsdag ettermiddag på Lauvsnes i Flatanger kommune. Amund Hagerup Johnsrud satt og så ut over fjorden, som han ofte gjør, da faren hans gjorde ham oppmerksom på en havørn som nærmet seg nabohuset.

Spekkhogger og ørn

- Vi har mye ørn i området, men de pleier ikke fly så nær bebyggelsen. Så jeg kikket opp og så ørnen seile over naboens hustak, og nede i fjorden, rett bak henne, skimtet jeg spekkhoggerne. De var på vei inn i fjorden, forteller 30-åringen, som har hatt en fascinasjon for disse dyrene fra han var liten.

- Ikke bare for spekkhoggere, men for alle store dyr. Jeg ville heller høre pappa lese om dinosaurer, spekkhoggere og andre store dyr, enn å høre eventyr. Jeg kunne alt om hvor tunge de var, hva de spiste og hvordan de levde. Jeg tror jeg spolte ihjel en dvd med spekkhoggere som viste hvordan spekkhoggerne jaktet og jaget sel på land. og så selvfølgelig filmen «Free Willy» og «Blackfish» da den kom.

- Hoppet i bilen

Amund brukte derfor ikke lang tid på å bestemme seg for å prøve og få sett mer av det storfine besøket som var på full fart inn i Fløanfjorden. 

- Pappa, lillesøsteren min og jeg hoppet rett i bilen og kjørte bort til brua, i håp om å rekke fram før de kom dit. Og som du ser, vi rakk dem.

De var en flokk på fire. En av dem var en diger hanne og jeg tror også det var en unge der, men da et tredje dyr kom opp til overflaten rett foran meg, valgte jeg å følge den ut på motsatt side av brua.

- Du ble ganske opprømt?

- Ja, jeg tok visst litt i der, men vi kan jo se hele dyret så tydelig, vannet var så klart. For meg er det helt vilt å se dem på så nært hold.

Hagerup Johnsrud har sett spekkhoggere utenfor stuedøra bare én gang før.

- Det var i 2006, så det er ikke veldig vanlig at de går så langt inn i fjorden. Ellers ser vi niser rett som det er, og jeg har også sett vågehval.

Havets ulver

- De jakter trolig på fisk, så du noen tegn til det?

- Jeg så at de laget ringer i vannet, uten at jeg kan si det var jakt de holdt på med.

Spekkhoggerene jakter i flokk, og finner silda i stummende mørke ved å bruke lydbølger fra sin biologiske sonar. Deretter samler de silda i en «ball», og mens noen spekkhoggere holder ballen i sjakk, slår andre halen inn i stimen. Kraften og trykkbølgen får silda til å besvime, og ett slag kan få 40 sild til å svime av. Nå kan spekkhoggerne forsyne seg. Når en har spist seg mett bytter de plass, helt til alle er forsynt.

Høy intelligens

Mange mener intelligensen deres er uten sidestykke i dyreverdenen. De kommuniserer på ulike «dialekter» i hver gruppe, og forskere har til og med klart å skille ut egne «ord».

- Vurderte dere å bruke båt?

- Ja, men broren min har møtt spekkhogger ute i havet her, han følte seg veldig liten, så vi bestemte oss for bilen. Vi regnet med at de ville snu og komme ut av fjorden, og håpet på flere opptak av dem da. Men det var nesten som om de fulgte med oss og lurte oss. De dykket et stykke foran oss og forsvant, forteller Hagerup Johnsrud som har hatt en opplevelse han sent glemmer.

Noen som husker Keiko? Spekkhoggeren som spilte i filmen Free Willy, og som krysset Atlanterhavet og endte opp i en fjord på nordmøre?

Keiko kan bli en gullgruve

Hvor skal Keiko tilbringe vinteren?

Siste uka med Keiko

Spekkhoggeren
  • Delfinart som tilhører tannhvalene.
  • En voksen hann kan bli 10 meter og veie 8 tonn.
  • Hunnen kan bli 8,5 meter lang og veie 5 tonn.
  • Størst av alle delfiner, med en ryggfinne som kan bli 2 meter høy.
  • Det sort/hvite mønsteret og ryggfinnen er unikt for hvert individ.
  • Hunnen kan bli mellom 80-90 år, men 50 er normalt. Hannen kan bli 50-60 år, men 30 år er normalt.
  • Lever av fisk, sel, skater, delfiner og hai - svært sjelden mennesker. Den kan angripe mennesker som ligner sel fra undersiden.
  • Er vanlig i tempererte kystnære farvann, spesielt i nordområdene. Nord i Atlanterhavet finner man flest spekkhoggere langs kysten av Norge og nordover mot Island, Grønland og Russland, særlig langs iskanten i de polare områdene.
  • Er et sosialt flokkdyr, og kan være mellom 4-40 dyr. Finnes også store flokker på 200 dyr.
  • Intelligensen kommer tydelig fram i spekkhoggernes kommunikasjonsmetode, som kan virke som et slags primitivt språk. Hver flokk bruker en egen «dialekt» og forskere har klart å skille ut forskjellige «ord», for eksempel når det er på tide å dra på jakt.
På forsiden nå