Trøndelag stemmer:

- Jeg vil berge Leka som egen kommune

I én trøndelagskommune er hver tredje innbygger snart over 60 år. Hvordan skal lille Leka med snaut 600 innbyggere greie seg alene når nabokommuner slår seg sammen?

Vil berge Leka som egen kommune: Elisabeth Helmersen håper at hun blir ordfører i Leka etter valget. Hun slår fast at situasjonen for kommunen er alvorlig. 

Saken oppdateres.

- Økt tilflytting er sak nummer én for Leka, sier Elisabeth Helmersen. Hun er ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Leka og deltok i valgdebatten NRK Trøndelag, Namdalsavisa og Adresseavisen arrangerte i Rørvik torsdag.

Debattantene: Deltakerne i valdebatten i regnet på kaien i Rørvik. Elisabeth Helmersen til venstre. 

Elisabeth Helmersen mener det er riktig for Leka å bli stående alene som kommune mens naboene Nærøy og Vikna slår seg sammen til Nærøysund fra årsskiftet.

Men hun er bekymret for framtida til den lille øykommunen helt nord i Trøndelag.

- Situasjonen for Leka er utfordrende, men jeg var en av dem som sloss for at Leka skulle fortsette alene. Jeg vil fortsatt berge Leka som egen kommune. Men da må vi ha orden på økonomien vår.

Se debatten her:LES OGSÅ: Sigrid startet egen bedrift i Åfjord: - Jeg følte folk ikke hadde tro på meg

Gamle lekværinger

- Allerede i 2023 er hver tredje innbygger over 60 år. I 2040 er vi 98 færre lekværinger, sier Helmersen. Hun er provosert over flertallet i kommunestyret som torsdag vedtar å bruke åtte millioner kroner fra havbruksfondet til asfalt.

- Asfalt, freser hun og reagerer på at kommunestyret bruker store deler av havbruksfondet på asfalt og ikke på å få flere mennesker til kommunen.

- Ingen kan spå om Leka står alene om ti år. Vi bestemmer ikke alene. Det vi styrer over, er våre egne penger. Vi må ha orden i økonomien vår. Vi plukker ikke så store andeler av fondet på dette tidspunktet når det åpenbart er andre ting vi må bruke penger på. Jeg kan nevne aldersboliger for eksempel.

LES OGSÅ: I Indre Fosen kan valget skape politisk jordskjelv

LES OGSÅ: - Vi vil hindre at gata dør

Slik vil Ap sikre bosettingen i Leka

- Arbeiderpartiet vil bruke penger på å øke tilflyttingen, sier hun.

- Vi vil gi 300 000 kroner til tilskudd for å kjøpe bolig, gi dispensasjon til bygging i strandsonen og sette av penger til utdanningsfond. Vi vil også ha pendlerbåt slik at folk kan bo på Leka og pendle til arbeid utenfor kommunen.

Hvem tror du er ordfører i Leka etter valget?

- Det er Elisabeth Helmersen, sier hun.

Arbeiderpartiet har samarbeidsavtale med SV og Venstre. Senterpartiet har dagens ordfører og er det siste og fjerde partiet som stiller til valg.Les alle saker fra Trøndelag stemmer

Les mer om valget 2019 her

Drittlei valget allerede? Her ser du valgdeltakelsen i alle trønderske kommuner for fire år siden.

Trøndelags nordligste perle under press

På forsiden nå