Koronafrykt:

Røros med innstendig bønn: - Ikke dra på hytta nå!

Kommunen har ikke kapasitet til å bistå både sine egne innbyggere og hyttebefolkningen dersom de skulle bli syke.

Røros ønsker ikke besøk fra hytteeiere framover. Her fra Rørosmartnan i februar.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Fredag formiddag kom Røros kommune med en sterk oppfordring til alle som har fritidsboliger i Bergstaden: Hold dere hjemme.

- Vi er glade i hyttebefolkningen vår. Vi er en stor hyttekommune, men med en liten befolkning og et veldig begrenset helseapparat. Ved et smitteutbrudd vil helsetilbudet vårt strekkes til det ytterste bare med å ta vare på lokalbefolkningen, sier fungerende ordfører Christian Elgaaen.

Varaordfører, nå fungerende ordfører, Christian Elgaaen i Røros   Foto: Røros kommune

Kommunen forklarer at de ikke vil ha kapasitet til å bistå dersom man havner i karantene eller isolasjon på hytta, og at de ikke kommer til å ha ledige behandlingsplasser for å ta seg av syke hyttebeboere. De understreker at det er viktig at folk oppholder seg der de har sitt primære helsetilbud.

- Derfor ber vi deg innstendig om å ikke komme til Røros nå, skriver kommunen.

Røros sier samtidig at de ønsker både hyttebefolkning og andre velkommen tilbake når Norge har fått koronasituasjonen under kontroll.

LES OGSÅ: Fjellregionen vil ikke ha besøk utenfra de neste ukene

- Ring fastlegen og kjør hjem snarest

Også Oppdal frykter sprengt kapasitet dersom hytteinnbyggerne kommer til kommunen.

I en video publisert på Facebook sier varaordfører Elisabeth Hals at hun har stor forståelse for at det kan være fristende å tilbringe tid på hytta i disse koronatider, og at de per i dag ikke har hjemmel for å nekte folk å dra dit. Hun oppfordrer imidlertid hyttebefolkningen til å være varsomme:

Elisabeth Hals er varaordfører i Oppdal.  Foto: Oppdal kommune

- Husk at dersom du er i karantene, så gjelder dette også på hytta. Den må overholdes. Mange av butikkene her har mulighet for hjemkjøring, benytt dere av det. Ingen i karantene skal på butikken, sier Hals.

Hun forteller at Oppdal ikke er dimensjonert for å takle en voldsom økning i antall innbyggere i denne fasen, og at hytteeiere må ringe fastlegen og kjøre hjem snarest dersom de kjenner luftveissymptomer.

- Dette er en dugnad der vi alle er gjensidig avhengig av hverandre, sier varaordføreren.

LES OGSÅ: Så mange er smittet av koronavirus i Trøndelag nå

Frykter belastning på helsevesenet

Heim kommune, som har over 2000 fritidsboliger, oppfordrer også hytteeiere om å holde seg hjemme på sine permanente bosted.

- Vi ønsker ikke at folk bruker fritidsboligene i denne perioden, men holder seg hjemme der de bor. Dette fordi vi ikke ønsker tilreisende med mulig smitte i kommunen, samt at sykdom blant personer som ikke normalt er bosatt i kommunen vil belaste vårt helsevesen unødig hardt, skriver kommunen på sine nettsider.

Det samme gjelder Rennebu, som hverken anbefaler sine egne eller andre kommuners innbyggere om å reise på hytta.

Tydal kommune forventer at mange tenker seg til hytta si, men ber om at de som er i karantene, er syke eller har uavklarte situasjoner holder seg hjemme.

- Ta nødvendige forholdsregler, ta deg en skitur og kos deg på hytta, skriver kommunen på sine Facebook-sider.

Her kan du lese flere saker om koronaviruset

På forsiden nå