- Stjørdal kommune gjør alt i kommunens makt for å slå ned koronaviruset

Den siste uka har 18 personer fått påvist koronasmitte i Stjørdal. Nå setter kommunen skolene i rød beredskap, avlyser idrettsarrangement og stenger idrettshaller.

Tidligere onsdag ble det kjent at en ansatt i Stjørdal kommune er smittet av koronaviruset.  Foto: Frank Cadamarteri

Saken oppdateres.

- Vi gjør alt vi kan uten å lage forbud for å slå ned smitten. Bakteppet er den mest alvorlige situasjonen siden pandemien traff kommunen, sa ordfører Ivar Vigdenes på en pressekonferanse fredag ettermiddag. Nå setter kommunen i gang historisk strenge tiltak fram til mandag 16. november.

  • Alle idretts- og kulturarrangement for både voksne og barn innstilles.
  • Kommunens svømme- og idrettshaller stenges
  • Videregående skole, alle ungdoms- og barneskoler settes i rød beredskap

Alle skolene i kommunen er satt i rød smittevernberedskap. Folk blir bedt om å holde seg mest mulig for seg selv sammen med sine nærmeste, og de skal skrive ned hvem de har kontakt med.

Fredag har kommunen testet 200 personer. 30 av disse er elever på Ole Vig videregående skole.

- Vi kommer til å få svar på prøvene i løpet av helga. Det er jeg spent på, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen. Det er alle folk som enten er familie, nærkontakter eller på andre måter har hatt kontakt med smittede.

Onsdag hadde kommunen også pressekonferanse om koronasituasjonen. Da innførte de ni dager med dugnad for å slå ned viruset. Blant annet ba kommunen folk unngå besøk. Nå blir dugnaden enda strengere og skal vare til mandag 16. november. Ti dager fra nå.

Ni-dagers dugnaden

  1. Ta hjemmekontor dersom jobben tillater det.
  2. Ikke gå på besøk til hverandre, og unngå i størst mulig grad kontakt utover egen husstand.
  3. Avlys aktiviteter for voksne. Barneidretten er et unntak, og skjermes.
  4. Unngå kollektivtrafikk, men bruk munnbind dersom du likevel må ta det og enmetersregelen ikke kan ivaretas.
  5. Lag en liste over alle du har møtt siden 30. oktober, og fortsett med dette fremover.
  6. Når du blir kontaktet av smittevernkontoret, vær føre var og ta kontakt med dem du har møtt, så de kan gjøres bevisst på dette.

Forandrer seg minutt for minutt

Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik var på pressekonferansen spesielt opptatt av situasjonen på Lånke der barnehagen ble stengt onsdag og skolen samtidig ble satt i rød beredskap.

Kommuneoverlege Leif E Muruvik Vonen i Stjørdal  Foto: Kjell A. Olsen

- Tallene forandrer seg fra fem-minutt til fem-minutt. Vi hadde 400 i karantene. Det hadde sammenheng med smitteutbrudd på Lånke. Nå er 328 testet. Ingen har testet positivt. Den ene ansatte som fikk påvist koronasmitte, har ikke smittet flere. De fleste slipper ut av karantene i ettermiddag, sa han. Nå spør de ekstra om hvem de har vært sammen med. Han er veldig glad for at folk skriver opp hvem de er sammen med.

- Det er ikke så lett å huske hvem du har vært sammen med dersom du får en telefon om det, sa han og la til:

- Jeg har en mistanke om at mange er sammen med mange. Noen er sammen med altfor mange, sa kommuneoverlegen.

Kommunen har bestemt at alle skoler er på rødt smittevernnivå fra mandag og fram til neste mandag 16. november. Det betyr at klassene blir delt inn i mindre grupper. Det igjen krever flere lærere og flere rom. Det kan bli aktuelt med hjemmeskole for enkelte elever, sier Vonen til Adresseavisen.

Han forteller at kommunen nå har elleve personer i gang med å intervjue og spore opp folk som kan være smittet etter kontakt med folk som allerede har fått påvist smitte.

- Vi skal sammen slå ned viruset og hindre smitte, sa leder for etat oppvekst, Ann Kristin Geving.

- Det betyr at dugnaden fortsetter. Barnehagene vil fortsatt være på gult nivå. Alt skal bli bra til slutt, sa oppvekstsjefen i kommunen.

Ordfører Ivar Vigdenes slår fast at situasjonen er alvorlig og at kommunen innfører strenge tiltak.

Ordfører Ivar Vigdenes  Foto: Rune Petter Ness

LES OGSÅ: Stjørdal og Trondheim kontakter flyselskap: Vil at alle passasjerer tester seg

Strengere tiltak

- Vi ønsker å ligge i forkant. Målet er å slå ned viruset slik at vi kommer tilbake der vi var for fjorten dager siden. Vi tror en kort periode med harde tiltak vil være bedre enn en lang periode med mer forsiktige tiltak.

18 har fått påvist smitte, tre har vært på sykehus og to er fortsatt på sykehus.

Han fortalte at kommunen setter i gang flere strenge tiltak. Blant annet:

- Nidagers-dugnaden utvides fra og med i dag til ti dager fram til mandag 16. november. Vi holder oss heime og alene og er på hjemmekontor. Unngår kollektivtransport. Alle institusjoner og rådhuset holdes stengt for besøk. Alle må føre lister over hvem de omgås. Alle idrettsarrangement blir innstilt, svømmehaller og idrettshaller blir stengt, sa Vigdenes på pressekonferansen.

LES OGSÅ: Flere dropper koronatest på flyplassen

På forsiden nå