Nye koronatiltak i Steinkjer: Forbyr arrangement og stenger treningssenter

Steinkjer innførte flere strenge koronatiltak torsdag, etter en oppblomstring i smitten i kommunen.

Kommunedirektør Torunn Austheim (f.v.), ordfører Anne Berit Lein og kommuneoverlege Sunniva Rognerud holdt pressekonferanse om smitteutbruddet i Steinkjer.  Foto: Steinkjer24

Saken oppdateres.

Den nye forskriften kom etter at 16 personer har fått påvist koronasmitte i Steinkjer de siste dagene. Smittesporingen har vist at flere av dem har ukjent smittevei, noe som gjør at kommunen frykter villsmitte.

Totalt er 1600 i vente- eller smittekarantene.

– Vi har i dag hatt to møter i kriseledelsen i Steinkjer, og med FHI, Helsedirektoratet og Statsforvalteren for å få råd. Nå iverksetter vi tiltak, sier ordfører Anne Berit Lein, under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Det er en alvorlig situasjon som har blomstret i løpet av påsken, sier kommuneoverlege, Sunniva Rognerud under pressekonferansen.

LES OGSÅ: Holder pusten etter smitteutbrudd i Steinkjer

Ber innbyggere holde seg i ro

Klokken 17 torsdag sendte kommunen ut enda en pressemelding med informasjon om smittesituasjonen. Der skriver de at omfanget av steder smittede har besøkt nå er så stort at de ikke lenger har mulighet til å gå ut med detaljert informasjon.

- Derfor oppfordrer vi alle om å holde seg mest mulig i ro, teste seg ved symptomer og forholde seg til det som står i den lokale forskriften som ble vedtatt i dag, står det i pressemeldingen.

De opplyser om at de fleste smittede har vært innom ulike butikker, bensinstasjoner, kaféer og lignende i Steinkjer mens de var smitteførende.

Disse tiltakene gjelder fra i dag

Fra klokka 16 torsdag innføres disse tiltakene:

  • Alle arrangement forbys, både innen- og utendørs, unntatt begravelser og bisettelser med inntil 30 stk.
  • Avgrenser fritidsaktiviteter. Treningssenter og annen innendørs aktivitet stenges.
  • Krav om bruk av munnbind i visse situasjoner. Påbud i situasjoner hvor du ikke kan holde to meters avstand.
  • Rødt nivå på alle skoler og barnehager.

– Forskriften vil vare i 14 dager. Den kan oppheves tidligere hvis vi ser at vi har kontroll før den tid, opplyser Rognerud.

LES OGSÅ: Har satt 450 elever i ventekarantene i Steinkjer

Vil være tidlig ut

Kommunedirektør Torunn Austheim understreker at jo raskere kommunen får utbruddet under kontroll, jo raskere får de fjernet de mest inngripende tiltakene.

- Dette er noe som har utviklet seg i løpet av gårsdagen, og allerede i dag er vi klar med en lokal forskrift. Nå må folk være flinke, ikke gå og kjenn på om du har vondt noe sted og lur på om du skal teste deg - rykk heller ut og test deg med en gang, sier hun.

Ordfører Lein sier at Steinkjer ønsker å gjøre som flere andre trønderkommuner har gjort for dem; å iverksette tidligere tiltak.

- Vi får klar melding om at kommunene i Trøndelag har vært dyktige til å handle tidlig når det har vært spor av tidlig smitteoppblomstring, som det ikke nødvendigvis er helt kontroll på hvor kommer fra. Vi ønsker å gjøre det samme, sier hun.

LES OGSÅ: Frykter villsmitte

På forsiden nå