foto
Innsatsleder Per Henrik Bykvist opplyser at det trolig har skjedd noe med bunnen av siloen. Foto: Frank Cadamarteri

Søndag ettermiddag meldte politiet på Twitter at situasjonen i Verdal er under kontroll, og at sikkerhetssonen rundt området skal være på 150 meter.

Siloen som inneholder kalk kollapset på industriområdet Ørin i Verdal i 10-tiden, og området måtte deretter evakueres. Søndag kveld kom en representant fra selskapet som har konstruert siloen til Verdal.

- En ekspert på silokonstruksjon har vurdert siloen som stabil. Vi skal ha stabsmøte for å vurdere om det er nødvendig med videre restriksjoner, sier operasjonsleder Stig Roger Olsen i Nord-Trøndelag politidistrikt til adressa.no mandag morgen.

Normal virksomhet

Det vil bli gjort flere tekniske vurderinger av siloen før den kan tømmes. Politiet og Sivilforsvaret kontrollerer ferdselen i området, hvor folk med yrkesmessig behov vil få tilgang.

Så fremt det ikke blir gjort andre vurderinger i løpet av natten, vil normal virksomhet bli gjenopptatt på industriområdet fra mandag morgen.

5000 tonn kalk

Politiet fikk melding om at siloen kunne kollapse klokken 10 søndag morgen. En vakt på stedet og forbipasserende hørte smell og så at siloen forandret seg.

Området ble evakuert etter at øvre del av siloen kollapset. Det var folk i nærheten av småbåthavna, som ligger like ved siloen, og disse ble prioritert da alarmen gikk.

Siloen inneholder 5000 tonn brent kalk, som er etsende i kontakt med vann. Politiet satte derfor opp en sikkerhetssone på 500 meter som nå er redusert til 150 meter.

Oljetanker i nærheten

- Får man brent kalk i øyne og luftveier er den etsende. Det er derfor vi har evakuert et så stort område. Vinden vil drive støvet utover sjøen, og vi har evakuert godt nok til å unngå at folk får støvet på seg hvis den velter, sa operasjonsleder Rune Reinsborg søndag.

Politiet fryktet også oljetanker som er plassert på området. Hadde siloen veltet og falt på oljetankene, kunne det ha blitt et vanskelig brannscenario.

Da alarmen gikk ved 10-tiden søndag formiddag ble det raskt klart at situasjonen var såpass alvorlig at det ble satt stab.

Politimesteren i Nord-Trøndelag har tilknyttet seg ekspertise fra Norfrakalk, brannvesen og Sivilforsvar. Røde Kors i Nord-Trøndelag opplyser at de har varslet sine mannskaper og har 50 personer som kan rykke ut hvis politiet trenger bistand.

Undersøkt med drone

Politiet meldte på Twitter klokken 14.54 at det ikke er noen fare utenfor sikkerhetssonen. Det var ikke tegn til lekkasje fra siloen.

- Det er foretatt målinger av siloen, og målingene indiker at siloen ikke har beveget seg siden målingene startet, skriver politiet i en pressemelding.

Innsatsleder Per Henrik Bykvist sier at to mann fra brannvesenet og to mann fra Norfrakalk undersøkte toppen av siloen med drone.

Grunnen rundt siloen ble også undersøkt.

- Det har skjedd noe med grunnen og undertrykket til siloen. Når den har gitt etter i toppen, har det skjedd noe i bunnen, sa Bykvist etter undersøkelsene.

foto
Et stort område på Ørin er evakuert, Foto: Leif Arne Holme
foto
Ambulanse var raskt på plass ved industriområdet på Ørin. Foto: Leif Arne Holme
foto
Nødetatene har rykket ut til Norfrakalk ved havna i Verdal. Foto: Leif Arne Holme
foto