- Det er annerledes nå med lav oljepris. Under finanskrisen i 2008 var målet å ta vare på næringsstrukturen. Nå er vi i en strukturendring, og må se etter kreative hjerner og skape ny virksomhet. Derfor må virkemidlene være annerledes enn under finanskrisen. Nå må vi ha omstilling, sier Solberg.

Hun holdt tale på fylkesårsmøtet til Nord- og Sør-Trøndelag Høyre på Scandic Hell Hotell i Stjørdal lørdag. Deler av årsmøtene i de to fylkeslagene hadde felles arrangement.

Solberg brukte sentralbanksjef Øystein Olsens ord, om at vi her landet nå går fra særstilling til omstilling.

- Vi har vært i en særstilling fordi vi har tjent på høye priser på varene vi selger. Veksten de siste årene har primært kommet ut fra høye olje- og gasspriser. Det er viktig å huske når vi snakker om hvem som har skapt mange arbeidsplasser. Det er ikke nødvendigvis varig. Det betyr at Norge også var i en særstilling under finanskrisen. Nå ligner samfunn vårt mer på de andre europeiske landene. Vi går fra særstilling til omstilling, og mange kjenner på usikkerhet, sier Solberg.

- Ikke motor lenger

Hun viser til at det kraftig fallet i oljeprisen skyldes et stort tilbud av olje, og har ført til at nye oljeprosjekter er utsatt.

- Vi vet ikke hvor lenge det vil vare. Men olje- og gassektoren vil ikke lenger være motoren for norsk vekst, selv om det fortsatt vil være den største sektoren i mange år, sier Solberg.

I talen sa statsministeren at det blir krevende å skape nye arbeidsplasser i andre bransjer.

- Vi har løftet samferdselsinvesteringene 50 prosent på tre budsjetter. Et av tiltakene vi satser på er å øke vedlikeholdet av vei og jernbane når ledigheten øker. Vei og jernbanen er veldig arbeidsintensivt, sier Solberg.

Mer forskning

På lengre sikt peker statsministeren på at det er kompetansen i befolkningen og utdanningen som er avgjørende. Hun viste også til Regjeringen har økt bevilgningene til forskning slik at de nå utgjør én prosent av statsbudsjettet.

- Vi skaper ikke de nye arbeidsplassene i morgen, men om 10–15 år. De siste 15 dagene har vært fulle av gode nyheter for Industri-Norge, sier Solberg.

Hun viser til nyhetene om Norsk Hydros nye pilotprosjekt for aluminium på Karmøy, Elkem Solar som skal produsere solcellesilisium og beslutningen om å starte Nord-Europas største vindkraftutbygging i Midt-Norge.

- Viktig øvelse

Solberg kom rett fra et besøk på militærøvelsen «Cold Response» til fylkesårsmøtene i Stjørdal.

Hun startet derfor talen med å si at den grunnleggende tryggheten til Norge er støtte fra Nato-landene.

- Vi skal ha et sterkt og godt forsvar, og uten samtrening med Nato hadde utfordringen vært større, sier Solberg.

Statsministeren la også vekt på at vi har et endret sikkerhetspolitisk bilde, og trakk frem Russlands oppførsel, krigen i Syria, migrasjonsbølgen og terror som årsakene til det.

- Dette skal vi som land være forberedt på å løse på mange arenaer. Vi skal jobbe mot ekstremisme. Nå er det litt færre som reiser til Syria, fordi vi har jobbet godt mot ekstremisme. I kjølvannet av ekstremismen er det en økt antiislamistisk agitasjon i Norge. Det er potensial for mer ekstremisme på høyresiden, og da vil den også vokse på venstresiden. Derfor har alle i fellesskap et ansvar for å jobbe mot at unge trekkes mot ekstremisme, sier Solberg.