Slik begrunner én av de mange som har foreslått skidronningen Marit Bjørgen fra Rognes i Midtre Gauldal som Årets trønder.

En annen begrunner forslaget på Marit med at hun er den beste av alle idrettsfolk. Hun er jordnær, målrettet, et godt menneske og i tillegg en fantastisk støttespiller for dem som kommer etter henne i langrenn.

Ikke noe tull med Marit

En tredje forslagsstiller viser til at Marit har vært best i mange år, hun er en renhårig kvinne, og det er ikke noe tull med Marit.

– «Hu e berre såå go!!», begrunner en annen, mens nok en forslagsstiller lurer på om folk har glemt OL sist vinter; Marit Bjørgen med tre gull, beste prestasjon siden Hjallis i 1952.

I fjor ble Marit Bjørgen plukket ut som én av fem kandidater av juryen. Da fikk Erlend Johannesen flest stemmer blant NRKs og Adresseavisens lyttere, seere og lesere, og vant hedersprisen.

Et eventyrlig skiår

Juryen pekte på at fjorårets trønderfinalist Marit Bjørgen hadde lagt et eventyrlig år bak seg i skisporet. Utrolige fire gull og én sølv kunne hun henge rundt halsen da hun dro hjem fra VM i Val di Fiemme. I år ble det altså enda mer edelt metall i OL.

34-åringen debuterte som langrennsløper i verdenscupen i 1999. Hun vant sitt første verdenscuprenn i Düsseldorf i 2002 og i samme sesong tok hun VM-gull på sprinten i Val di Fiemme. De senere årene har hun sanket medaljer i både Norge og utenlands.

Et imponerende comeback

Juryen fremholdt i fjor at få har gitt Norge så mange gode idrettsøyeblikk som nettopp Marit Bjørgen. I sin begrunnelse ble hjerteproblemene hun hadde, trukket frem, og juryen lot seg imponere av comebacket der hun stakk av med fire gull og ett sølv. Marit er et positivt forbilde også for andre, understreket juryen.

Jørgen Graabak

Også en annen OL-stjerne, Jørgen Graabak fra Melhus, er foreslått som kandidat til Årets trønder. Om ham mener én av forslagsstillerne at han gjorde en fantastisk innsats under OL i Sotsji, han er et flott forbilde for unge mennesker som vil satse på sporten sin. Jørgen viser at det går an!

Per Ciljan Skjelbred

Andre peker på fotballspilleren Per Ciljan Skjelbred. Forslaget begrunnes med at han er første trønderske landslagskaptein i fotball, og vært nasjonal og internasjonal representant og ambassadør for Trondheim og Trøndelag i ti år.

Ifølge en annen i bunken som foreslår 27-åringen fra Lade, stå Per for sunne verdier.

Hvem mener du fortjener årets hederspris? Fristen for å komme med ditt forslag til Årets trønder er torsdag 13. november.

Årets trønder: Om Jørgen Graaabak mener én av forslagsstillerne at han gjorde en fantastisk innsats under OL i Sotsji, han er et flott forbilde for unge mennesker som vil satse på sporten sin. Jørgen viser at det går an. Foto: Rune Petter Ness
Årets trønder: Per Ciljan Skjelbred er første trønderske landslagskaptein i fotball, og har vært nasjonal og internasjonal representant og ambassadør for Trondheim og Trøndelag i ti år, mener de som har foreslått ham. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN