- Dette har utviklet seg til å bli en enorm sak. Vi har gjort store databeslag. Det er den største overgrepsbildesaken vi har hatt noen gang i politidistriktet.

Det sier etterforskningsleder Roy Hoøen ved Fosen lensmannsdistrikt. De siste månedene har han jobbet heltid med saken ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Fikk sak fra Kripos

- Dette startet i april da vi fikk en sak fra Kripos som omhandlet overgrepsbilder mot barn. Det dreide seg om chatting på internett og var knyttet til en person bosatt på Fosen, sier Hoøen.

Politiet gikk til retten, hvor de fikk samtykke til å ransake hos mannen. 48-åringen ble samtidig pågrepet og varetektsfengslet. Etterforskerne er ennå ikke ferdige med å analysere alt datamaterialet beslaglagt hos mannen, men kan allerede nå fastslå at det er den største saken de har hatt.

- Har drevet i ti år

- Det dreier seg om millioner av bilder og tusenvis av filmer. Det ble etter fengslingen av mannen satt ned et team med etterforskere fra Fosen lensmannsdistrikt og Sentrum politistasjon i Trondheim. Vi ba også om bistand fra Kripos, og de siste tre ukene har de bistått oss med IKT-kompetanse og etterforskningsledelse, sier etterforskningslederen.

Ifølge politiadvokat Marianne Høyer ved Sør-Trøndelag politidistrikt er mannen siktet etter straffelovens § 204a.

- Det er snakk om besittelse av straffbart materiale, deling med andre og det å regelmessig gjøre seg kjent med overgrepsmateriale, sier Høyer.

Hun opplyser at politiet mener at han har drevet med denne virksomheten i ti år.

48-åringens forsvarer Tone Nilsen Skålevik viser til at saken er under etterforskning.

- Jeg kan ikke gå ut med detaljer om etterforskningen, så du må nok holde deg til opplysninger du eventuelt får fra politiet, skriver hun i en epost til adressa.no.

Les flere krimsaker fra adressa.no her

Overgrep mot spedbarn

- Han har erkjent straffskyld og har samtykket til varetekt. Grunnlaget for varetekten er bevisforspillelsesfare. Han ble løslatt sist torsdag, sier politiadvokat Høyer, og legger til:

- Det straffbare materialet dokumenterer grove overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder. Saken vi etterforsker gjelder kommunikasjon på nettet mellom flere personer i et nettverk som deler den samme interessen for overgrepsbilder. Vi etterforsker dette fortsatt, men det kan være at de opererer både på det åpne nettet og det mørke nettet, sier Høyer.

I forbindelse med opprullingen av saken har derfor flere menn blitt pågrepet. De skal ifølge etterforskningsleder Hoøen ha delt overgrepsbilder med 48-åringen. En 27-åring ble pågrepet i Trondheim 21. mai. I tillegg ble tre menn pågrepet i Trondheim i går. Disse fremstilles for varetekt i Sør-Trøndelag tingrett i dag.

Forsvarer siktede

Alle er siktet etter straffelovens § 204a for å ha mottatt, delt og regelmessig ha gjort seg kjent med straffbart overgrepsmateriale, opplyser Høyer.

Advokat Frode Wisth, som forsvarer én av de som blir fremstilt for varetektsfengsling i dag, forteller at han ikke har vært i kontakt med sin klient.

- Jeg har ikke fått dokumentene i saken og har heller ikke fått tak i aktor. Jeg kjenner derfor ikke til hvordan han stiller seg til straffskyld, sier han.

Heller ikke Morten Aalberg kjenner til om hans klient erkjenner straffeskyld. Klienten hans er også blant de som fremstilles for varetekt.

- Jeg er i en rettsmekling og har ikke fått pratet med ham. Jeg har heller ikke hatt tid til å se på sakens dokumenter, sier han.

Torfinn Svanem, som forsvarer den første som fremstilles for varetekt i dag - en 39-åring, sier han ikke vil uttale seg om saken på nåværende tidspunkt.

- Jeg må få bekreftet fra politiet at de ikke vil hemmeligholde saken, før jeg kan uttale meg, sier han.

John Christian Elden, som forsvarer 27-åringen som ble varetektsfengslet 23. mai, skriver i en tekstmelding til adressa.no at han ikke vil kommentere saken før han har sett politiets dokumenter.

Har avdekket overgrep

- I tillegg til at vi forsøker å oppklare saker mot dem som oppbevarer eller besitter slikt materiale har vi jobbet med å finne ut om det skjer overgrep i Norge – det har vi avdekket, sier Høyer.

Hun opplyser at én person er pågrepet i et annet politidistrikt i forbindelse med dette. Saken er i en tidlig fase og Høyer ønsker derfor ikke å si mer om denne saken.

- Vi har ikke funnet at det er begått overgrep mot barn her i politidistriktet, sier Høyer

- Stor i miljøet

Politiet er imidlertid sikre på at det blir flere straffesaker i kjølvannet av det store beslaget på Fosen – flere steder i landet.

- Den siktede fra Fosen er stor i dette miljøet. Det virker som at jo flere bilder du har, jo større status har du. Vi ser meget alvorlig på denne saken, sier Hoøen.

foto
Politiet i Sør-Trøndelag har de siste månedene jobbet intenst med en sak som omhandler store mengder med overgrepsbilder og - videoer av barn. Saken startet med pågripelsen av en 48-åring fra Fosen i dag fremstilles ytterligere tre menn for varetekt. Her er politiadvokat Marianne Høyer og etterforskningsleder Roy Hoøen ved Fosen lensmannsdistrikt. Foto: Therese Alice Sanne