Den endelige obduksjonsrapporten er nå klar. I likhet med i den foreløpige rapporten, påviser heller ikke denne noen dødsårsak. Det blir imidlertid igjen utelukket at Opøien døde av brannen.

- Det er ikke funnet noe sot i luftveiene. Om avdøde hadde vært i live da brannen startet, ville hun hatt det, påpeker politiadvokat Kornelia Lykke.

Funn av blodutredninger

Den endelige obduksjonsrapporten konkluderer også med at Opøien ikke døde av naturlige årsaker. Det blir påpekt at kvelning ved ytre sperring av munn og nese eller håndgrep rundt halsen ikke trenger å etterlate spor.

-Rapporten forteller imidlertid om funn av blodutredninger på kragebeinet. Dette kan ha oppstått som følge av håndgrep. Ut ifra konklusjonene i rapporten mener vi at avdøde døde av kvelning, sier Lykke.

Hun mener bevisene mot siktede er like sterke som tidligere.

Ny varetektsfengsling

Tirsdag ble avdødes samboer, en 41 år gammel mann av marokkansk opprinnelse, fremstilt for varetektsfengsling for tredje gang. Politiadvokat Lykke og ba om åtte ukers varetektsfengsling for siktede, noe tingrettsdommer Leif Holm var enig i.

- Vi regner med å være ferdig med etterforskningen av saken tidlig i oktober. Saken kommer forhåpentligvis opp i retten før jul, anslår hun.

I tillegg til obduksjonsrapporten har politiet et opptak de mener stammer fra tidspunktet da drapet skjedde. Avdøde ringte en slektning klokken 05.32 morgenen hun døde. Det var over en time før brannen i tomannsboligen startet. Slektningen rakk ikke å ta telefonen, men samtalen gikk over til personsvar. På opptaket høres en mannlig og kvinnelig stemme. Mannen sier ord som "die" og "bitch", mens det høres klynking fra kvinnen. Politiet jobber nå videre med å analysere opptaket.

- Det snakkes hovedsakelig på engelsk, men noe blir også sagt på et annet språk. Vi skal ved hjelp av tolk prøve å finne ut mer om hva som blir sagt, forklarer Lykke.

Usikre på siktedes identitet

Et annet viktig bevis i saken stammer fra et vitne, som så deler av hendelsesforløpet inne i huset. Politiet mener siktede drepte samboeren, før han tente på huset. Politiadvokat Lykke er imidlertid ikke sikker på om politiet klarer å finne brannårsaken.

- Huset ble såpass skadet i brannen at dette er veldig vanskelig, forklarer hun.

Politiet er heller ikke sikre på om identiteten siktede oppgir er riktig. Lykke poengterer at 41-åringen har oppgitt flere ulike identiteter til Utlendingsdirektoratet.

Bistandsadvokat Sigrun Dybvad sier at Opøiens familie er orientert om den siste utvikling i saken.

- På dette tidspunktet har de pårørende ingen kommentar til det som har kommet frem i den endelige obduksjonsrapporten, sier hun.