Det gjelder støtte til den gamle jernbanetraseen på strekningen Hommelvik-Muruvik.

5,5 millioner totalt

Malvik kommune har søkt om statlig medvirkning til sikring og nødvendig tilrettelegging, for totalt 5,5 millioner kroner.

– Rutinemessig er tilsagnet fra Miljødirektoratet begrenset til å dekke 50 prosent av kostnadene, så det utgjør dermed 2.462.000 kroner, inklusive omkostninger til tilrettelegging av arealet til friluftsområde for allmennheten, sier Ann Jori Romundstad i Miljødirektoratet.

Tilretteleggingen innebærer blant annet etablering av møteplasser med grill, benker og lekeapparater, rydding av vegetasjon, toaletter, informasjonsskilt, merking av løyper, fysisk utforming og rassikring. Bakgrunnen for tilretteleggingen er at Jernbaneverket nylig har gitt jernbanetraseen til kommunen, gjennom vederlagsfri avhendig av areal.

Viktig område

–Vi synes dette er et viktig område å gi støtte til. Det har potensiale for å bli brukt av mange, og det kan brukes både sommer og vinter, sier Romundstad.

I dag ligger det pukk fra det var jernbanelinje i traseen.

– Dette skal gruses opp og lages et fint dekke som også passer for barnevogn og rullestol. Men det skal ikke asfalteres, sier hun.

Miljødirektoratet har satt en frist til Malvik kommune om å ferdigstille stien til august 2017.

– Men vi håper kommunen vil bli ferdig lenge før det, sier Ann Jori Romundstad.

Høy opplevelsesverdi

Begrunnelsen for at Miljødirektoratet velger å gi tilsagnet, er at Malvikstien er en del av den etablerte kyststien/turveien mellom Hommelvik og Muruvik, og kyststien som planlegges etablert mellom Stjørdal og Trondheim. Kyststi mellom Stjørdal og Trondheim skal etableres etter hvert som bygging av dobbelsporet jernbane fører til at dagens jernbanelinje nedlegges, og dermed kan tas i bruk som kyststi for allmennheten. Malvikstien har med sin nærhet til sjøen høy opplevelsesverdi i form av natur og kulturhistorie.

Flatholmen sikres

Miljødirektoratet har samtidig godkjent at Flatholmen og Flatholmskjæret i Malvik kommune får status som statlig sikret friluftsområde.

Bakgrunnen er at mange besøker området for å utøve friluftsliv på Flatholmen og i nærliggende områder. Miljødirektoratet vurderer derfor at sikringen av dette området er en positiv utvidelse av de tidligere sikrede områdene, som kalles Flatholmen friluftslivsområde.