- Vi var ikke bare turkamerater og glad i naturen. Det var Yngve og Øyvind jeg snudde meg mot når ting var tungt og jeg trengte råd og noen og snakke med, og dette gjaldt ikke bare meg. De betydde mye for mange. Disse dagene har vært forferdelige.

Det sier Henning Nilsen (37) til adressa.no. Han har kjent Yngve Dalquist (37) og Øyvind Slørdahl (36) som omkom i rasulykken i Sunndalsfjella, siden de møttes i langrennsløypene for mer enn tjue år siden. Etter det gikk de på Heimdal videregående sammen, og har siden vært turkamerater og bestekompiser selv om de etter hvert bosatte seg i ulike deler av landet.

Fryktet det verste

Så da han fikk vite at de to var savnet mandag kveld, satte han seg umiddelbart bak rattet og kjørte hele natten mot Øksendal.

- Jeg hadde et lite håp om at de hadde gravd seg ned eller blitt forsinket fordi en av dem var blitt skadet. Men jeg fryktet det verste allerede da jeg startet opp bilen, sier Nilsen.

Han beskriver sine omkomne venner som ressurssterke personligheter med selvstendige oppfatninger som jobbet hardt for å nå de målene de satte seg.

- Begge var godt utdannet og hadde fått seg gode jobber. Men det var ikke alt. De var sosiale personer som elsket naturen. Det var derfor de var der de var denne uken, sier turkameraten.

I fjellet hver helg

Av de tre, beskriver han Yngve Dalquist som den som brukte mest tid i naturen.

- Han bodde i Trondheim, men tilbrakte hver eneste helg og ferie på hytta si i Oppdal. Hytta var et naturlig møtepunkt for familie og venner. Her var det alltid åpen dør og mange som var innom. Utenfor hytta fant man ham enten i bakken, på ulike toppturer eller klatrende opp en fjellside, forteller Nilsen. Det var også denne hytta som var utgangspunktet for den skjebnesvangre turen mandag.

Øyvind Slørdahl hadde flyttet til Oslo og var blant aktiv i triatlon-miljøet der. Kameraten trekker særlig frem en prestasjon fra 2012 i styrkeprøven Norseman, et av verdens tøffeste triatlonløp.

Stort samfunnsengasjement

- Øyvind gjorde en helt utrolig i Norseman det året og ble nummer tre den første dagen. Jeg vet han var veldig stolt av den prestasjonen.

Øyvind var også engasjert i samfunnsspørsmål og forhold utenom idretten. Når vi alle ble samlet endte ofte samtalen opp i diskusjoner rundt politikk og samfunnsspørsmål. Øyvind var også i en periode aktiv i frivillig arbeid gjennom Oslo Røde Kors.

Når adressa.no snakker med Henning Nilsen er han på vei hjem til familien i Stavanger.

Skal tilbake

- Det har vært to forferdelige dager. To av mine beste kompiser lå mest sannsynlig under snøen, og det var ikke noe jeg kunne gjøre.

- Mest sannsynlig gikk jeg og Yngve den samme renna i januar. Når jeg har fått litt avstand er planen å dra tilbake sammen med Øyvind og Yngves venner og ha en stille stund der de ble funnet, sier Henning Nilsen.