Jagerflyene fra Luftforsvaret deltok i en øvelse med Hæren og drev lavtflyvning over Oppdal. Flere pelsdyroppdrettere på Tågvollan i Oppdal reagerte og meldte fra til politiet.

Oppdretter Heine Ugletveit er blant de som mistet et stort antall valper etter lavtflyvningen mandag. Han drev tidligere pelsdyroppdrett i Hardanger, men flyttet derfra nettopp på grunn av flystøy.

- Jeg antar at nærmere hundre kull er ødelagt, og med flere valper i hvert kull betyr det at flere hundre valper er døde. Også i mange andre farmer er det døde dyr, sier Heine Ugletveit til Opdalingen.

Panikk blant dyreneMange tisper skal ha abortert som følge av stresset støyen skapte, mens mange valper ble bitt i hjel av moren som følge av panikken som oppstår.

Major Lars Røyne i Luftforsvaret bekrefter overfor Opdalingen at det har kommet meldinger om skader på pelsdyrfarmer i Oppdal og Rennebu. Skader må dokumenteres av veterinær og det er Forsvarsdepartementet som til slutt avgjør klagesaker etter å ha fått informasjon fra involverte piloter.

– I min tid i Luftforsvaret har det aldri blitt ført klagesaker som beviser brudd på minimumsgrensene, sier Røyne til Opdalingen.

foto
Foto: Scanpix