Foto: guro kulset merakerås

Elever i videregående skole har rett til et fastlagt antall timer undervisning. Hvis læreren er syk, skal du få vikar. Hvis ikke får du ikke den undervisningen du har rett på.

Men i samtlige fylkeskommuner bryter loven ved ikke å sette inn vikarer ofte nok. De hevder at de mangler penger.

Per Ahlin i Utdanningsforbundet mener at fylkeskommunene ikke tar ansvaret sitt alvorlig nok. Uten nok undervisning blir det ikke mulig å sikre et reelt kunnskapsløft, mener han.

Får fri

Ved mange skoler blir elevene satt til selvstendig arbeid når de mangler lærer. Det kan enten være at de sitter i klasserommet helt for seg selv, eller at en pedagog eller assistent har «tilsyn» med dem.

Ingvild B. Stræte, Marie Kvendset og Kristina Vågen Fiskum er tredjeklassinger på Katta. De kjenner til problemet med manglende vikarer, selv om det ikke skjer så ofte hos dem.

- Vi får som oftest fri når læreren er syk, sier de.

- Det er bare hvis fraværet går over lang tid det blir satt inn vikar, forteller Ingvild.

SI DIN MENING: Hva synes du om at skolene ikke har råd til å sette inn vikar?

- Læreren er viktig

Som oftest synes de det er greit å få fri, men det kan være frustrerende å miste undervisning rett før en prøve eller innlevering av et prosjekt.

- Men hva med dem som sliter med å lære i utgangspunktet. Kan ikke tap av undervisning bli ganske kristisk for dem?

- Jo, det tror jeg. Jeg merker det selv, hvor mye bedre jeg lærer noe med undervisning, enn når jeg bare leser på egen hånd, sier Marie, og får støtte av Kristina.

- Det er kjempeviktig for faget å ha gode lærere. Helt uten lærer blir det veldig tungt for de med lærevansker. Det er veldig synd at reglene om nok undervisning ikke overholdes.

- Tror dere de som sitter på pengesekker hadde tillatt seg å spare sånn hvis det hadde vært voksne elever?

- Nei, det garantert fordi vi er ungdom. Vi kan ikke gjøre noe med det, og dessuten vet de sikkert at vi ikke klager over en fritime her og der, mener Katta-elevene.