Foto: PRIVAT / LEIF ARNE HOLME

Justis- og politidepartementet arbeider for tiden for at flere land skal forplikte seg til å ta imot egne borgere som er tatt og dømt i Norge, selv om de kriminelle ikke ønsker det selv.

Europarådet er i ferd med å forhandle om en bedre utvekslingsavtale mellom land både i og utenfor EU, som Norge vil bli en del av, ifølge Aftenposten.

Justisminister Knut Storberget har i høst møtt flere europeiske justisministre for å drøfte mulighetene for at utenlandske kriminelle som blir dømt i Norge kan sone i hjemlandet.

Mot sin vilje

Verken Norge eller EU har i dag en utvekslingsavtale med Usbekistan. På grunn av manglende avtale må Mirzaolimov sone hele straffen før utvisningen kan iverksettes - med mindre det blir inngått en utvekslingsavtale under soningsperioden.

- Det er opp til hvert enkelt land å avgjøre om de vil binde seg til Europarådets konvensjoner. Dersom det blir inngått en avtale med Usbekistan åpner en tilleggsprotoll i konvensjonen for at dømte kan overføres for soning mot sin vilje, sier avdelingsdirektør Nina Messel i Justis- og politidepartementet til adressa.no.

Slapp forvaring

Mirzaolimov er allerede utvist fra Norge, og må forlate landet når straffen er sonet. Hans advokat - advokat Arve Opdahl - frykter klienten vil få en tøff soning i Norge.

- Han får en mye tyngre soning enn de fleste andre. Utlendinger får som regel ikke permisjon fra norske fengsler fordi myndighetene frykter at de stikker av. I tillegg har han ingen pårørende eller andre som kan komme på besøk, sa advokat Arve Opdahl før dommen ble kjent.

Namdal tingrett vurderte å dømme Mirzaolimov til forvaring som åpner for livstidsstraff, men kom til at det ikke har noen hensikt på grunn av utvisningsvedtaket.

Heller ikke aktor Jan H. Dahle fant det hensiktsmessig å be om forvaring for den drapsdømte usbekeren, til tross for at drapene «oppfyller alle vilkår for en forvaringsdom».

LES OGSÅ: Dømt til 21 års fengsel

11,5 millioner

Ifølge Kriminalomsorgsavdelingen hos Justis- og politidepartementet, koster hver enkelt fengselsdømt på lukket avdeling omtrent 550 000 kroner i året.

Dersom Bahadir Mirzaolimov blir sittende i et norsk fengsel i 21 år, vil det koste til sammen 11,5 millioner kroner. Beløpet er ikke indeksregulert.

Det er så langt ikke kjent hvor Mirzaolimov skal sone dommen, men det blir mest sannsynlig i Trondheim fengsel eller ved Ila landsfengsel.

Ifølge hans advokat har den dømte ikke kommet med noen ønsker om hvor han vil sone straffen.

Reduserer soningskø

Justis- og politidepartementet håper utleveringsavtalene kan føre til bedre forhold i norske fengsler. Ifølge Aftenposten soner nå 100 europeere dommer på minst halvannet års fengsel i Norge. Så langt i år er 20 utlendinger sendt til soning i hjemlandet mot seks i 2006.

- Bakgrunn for avtalen er både å få ned soningskøene i Norge og begrense muligheten for at det etableres nye nettverk som planlegger kriminalitet. Ofte vil innsatte tilbake til sitt hjemland, men det kan variere, sier Nina Messel.

Bahadir Mirzaolimov tok betenkningstid etter å ha fått dommen forkynt i Namdal tingrett i dag.

LES OGSÅ: Alt om Overhalla-drapene

Foto: PRIVAT / LEIF ARNE HOLME
Foto: LEIF ARNE HOLME