Foto: GURO KULSET MERAKERÅS

- Vi vil skape et sommereventyr for ungene som er her, sier aktivitetsleder Marius Ringen i Meråker aktivitet. Det står både sportslige og sosiale opplevelser på programmet. Hver dag er det tre økter; to med «vanlig trening», og én med andre aktiviteter som for eksempel gokart, kanopadling og kasseklatring. Og så er det en solid dose fnising og godteri og sånt som hører med der mange barn og ungdom samles. Men uansett er det idretten som står i fokus.

Tøffinger med gevær

- Jeg vil bli flinkere til å skyte, det er jo der for jeg er her, sier Martine Andresen Kilen (13) som har kommet helt fra Flisa for å delta på sommerskyteskole. Det går to runder med skytekurs i år, og med 50 skyttere i alderen 12 - 16 år er dette antakeligvis landets største samling av unge skyttere.

Anita Nerhoel (15) fra Oppdal deltar for andre gang. I fullt skytterantrekk er hun klar for dagens første økt. Det er ikke så mange jenter som skyter på Oppdal, så det er kjekt å være her i Meråker for å bli kjent med fler, synes hun. Mens 10 skyttere ligger og skyter på blink, tørrtrener de andre på skytestilling. Kjedelig? - Nei, en lærer jo masse av det, mener Eirik Nordtiller (15) fra Klæbu.

Ikke bare for de alle beste

Som en avveksling får en del av gruppa være med ut og prøve seg på skiskytterblinkene. Mens noen drar ned blink etter blink, skyter andre så malingsflakene spretter fra området rundt. Men her er det plass for alle, sommerskolene i Meråker er slett ikke forbeholdt énerene.

Det er allikevel ingen tvil om at de 1900 barna som skal innom opplegget i løpet av sommeren er veldig ivrige og liker idretten sin godt. Mange reiser langt, og en del kommer uten å kjenne noen fra før.

- Vi har påmeldte fra alle fylkene i landet, og det er faktisk bare litt over halvparten som kommer fra Trøndelag, kan Marius Ringen fortelle. Martine er en av dem som ikke hadde reisefølge hjemmefra.

Skummelt?

- Neida, for jeg kjente ei anna ei fra et annet sted som også skulle hit, og så blir man jo fort kjent med fler da, smiler hun. Mens det skytes serie etter serie på blinkene, er det en annen type skudd det trenes på i håndballhallen.

Fnisefrøkener fra Frøya

Dagens første trening begynte kl 8. Da var Vilde Vaagø (12) og Tuva Bremnes (12) fra Frøya klare. Når vi møter dem går de og fniser i gangene på Meråker videregående, der alle sammen bor under kursene.

- Vi har blitt kjent med mange vi ikke kjente fra før, sier de, og stortrives på sommerskole. Om de har hjemlengsel?

- Nei, vi er ganske vant til å være borte på tur, sier Vilde.

- Og så var mamma og pappa her de første dagene, avslører Tuva, før Vilde tilføyer

- Og mamma kommer i morra.

Men i dag er de på egen hånd, og har ansvar for seg selv. Dét er artig, synes Tuva. Men litt vanskelig. Plutselig må de fnise noe fryktelig igjen.

- Vi har sølt brus over hele madrassene våre, ler de, og er temmelig oppgitte over seg selv. Men madrasser tørker, og jentene stortrives. Til og med å måtte stå opp før halv sju er greit.

- Skoleferien er jo ganske lang, så vi kan sove siden, mener Vilde, som må innrømme at det kan være litt vanskelig å sovne om kveldene, når klasserommet de ligger på er fullt av pratsomme jenter.

Fra Lerkendal og isbreen

Utpå dagen kommer nye ladninger med idrettsutøvere til skolebygget. Det er fotballspillerne som kommer tilbake fra sitt besøk på Lerkendal, og langrennsløperne fra juniorgruppa som er ferdige med sin treningsøkt på snø oppe i fjellet. Det er mye forskjellige folk samlet på Meråker videregående skole disse sommerukene.

Innimellom alle barna, ser vi også et og annet idrettskjendisfjes. Hver uke får nemlig de som er her møte en kjent personlighet innen sin idrettsgren. Og kanskje er nettopp de dyktige og kjente instruktørene en av grunnene til at sommeridrettsskolene i Meråker er blitt så populære.

- Vi er ganske stolte over at vi har klart å samle unger fra hele landet i denne lille bygda, smiler Marius Ringen. Det er jo faktisk som et lite eventyr.

Og snipp, snapp snute, det er ennå ikke ute. Fortsatt er det noen ledige plasser, og . . . perioder igjen.

Foto: GURO KULSET MERAKERÅS