Utgangspunktet for funnene er HUNT-3 studien i 2007-2008, og en oppfølgingsstudie av 4000 verdalinger og levangsbygg.

- I HUNT-3 fant vi at 29% hadde kroniske smerter. Dette tallet syntes de fleste var unsannsynlig høyt og noen reiste spørsmålet om deltakerne husket feil, sier avdelingsoverlege ved Smertesenteret St. Olav og professor ved NTNU, Petter C. Borchgrevink.

Tilfeldig utvalg

De måtte derfor se nærmere på saken.

- Da vi spurte et tilfeldig utvalg fra Levanger og Verdal 8 ganger over fire år, har tallene vist seg å være riktig. Nesten 30 prosent sier bort i mot hver gang at de har smerter som har vart i over et halvt år - og at de har moderate, sterke eller veldig sterke smerter, forteller overlegen.

Funnene blir presentert på en pressekonferanse ved sykehuset Levanger i dag. På bakgrunn av funnene skal det settes igang en ny HUNT-studie om tre uker.

- Det neste halve året skal vi gjennom seks enkeltuker undersøke 525 deltagere fysisk. Fire leger, blant annet en av verdens fremste smerteleger fra Seattle, fire fysioterapeuter og fire psykologer skal i to timer undersøke hver enkelt. Dette for å finne ut av hva slags lidelser som ligger til grunn når så mange rapporterer om kronisk smerte.

Eksperter er overrasket

Resultatene er også lagt frem på internasjonale kongresser, og verdensekspertene er også forundret.

- De sier at resultatene er veldig overraskende, at det er eksepsjonelt at deltagerne følger opp og svarer så mange ganger, og at dette er funn som må undersøkes videre, sier Borchgrevink.

Han forteller at andelen som oppgir kroniske smerter, ligger høyere i Norge og Nord-Trøndelag enn ellers i Europa og Skandinavia. Om dette skyldes at nordmenn på et eller annet vis er mer utsatt for kroniske smerter, eller har en annen «smerteterskel» skal man nå finne ut av.