På hyttene i den såkalte Trekanten i Trollheimen, Gevillvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta, er besøkstallet mer enn halvert fra påska i fjor.

I fjor inntok i alt 1030 gjester de tre hyttene i Trollheimen, mens det i år kom kun 429 besøkende. Størst var nedgangen for Trollheimshytta, med 67 prosent færre overnattingsgjester.

Sein påske og lite snø

Daglig leder i Trondhjems Turistforening (TT), Frode Bergrem, er skuffet over tallene.

- Vi har hatt veldig lite besøk på hyttene våre i påska. Jeg har vært en del rundt i fjellet, og det har vært mye folk ute, men de har altså ikke i særlig grad inntatt hyttene våre, konstaterer Bergrem.

Han tror det er flere årsaker til de dårlige besøkstallene.

-Det har vært lite snø i vinter og folk har vært lite ute på ski. Vi har også hatt ei sein påske, som igjen kan ha ført til at folk har lagt vinteren bak seg. I tillegg hadde vi ruskevær i starten av påska, og det kan også ha bidratt, tror daglig leder i TT.

Private hytter overtar

Selv om Trøndelag har hatt sol og nydelig påskevær de siste dagene, har heller ikke dette ført til at folk har inntatt TT-hyttene i fjellheimen.

- Vår erfaringen er at vi har mye besøk i starten av påska, så avtar det mot slutten. I år har det vært mer jevnt - jevnt dårlig, fastslår Frode Bergrem, og legger til:

- I snitt har vel hyttene kun hatt en fjerdels belegg denne påska.

Nedalshytta, Schultzhytta og Storerikvollen i Sylan opplevde også en nedgang fra i fjor. I år besøkte totalt 343 gjester de tre hyttene - mot 567 i fjor. Det er en nedgang på 40 prosent.

Ifølge daglig leder i TT, Frode Bergrem, er det i dag langt færre påsketurister som overnatter på TT-hyttene enn for 10-15 år siden.

- Hovedårsaken er nok at folk i langt større grad har sine egne hytter. Vi har sett en voldsom økning i private hytter, og dette gir utslag i dårligere besøkstall for oss, sier Bergrem.

Rekordbesøk på Rondvassbu

Selv om Turistforeningens hytter i Trøndelag har hatt lite besøk i påska, melder Den Norske Turistforening (DNT) om at flere av foreningens hytter har vært meget godt besøkt:

- Rondvassbu melder om økning fra fjorårets rekordpåske, Gjendesheim har hatt et godt oppsving, og også Haukeliseter, Finse og Fondsbu har hatt veldig godt besøk i påsken. I tillegg har mange benyttet seg av foreningens merkede vinterløyper som dagsturister ut fra egen hytte, eller vandret langs kyststier og merkede turstier i nærområdene sine i påsken. Mange bruker vårt merkede rutenett i løpet av dagen, og returnerer til egen hytte. Men vi opplever at folk fortsatt setter stor pris på det å kunne oppleve urørt natur kombinert med å etterpå kunne dele et hyggelig måltid rundt et langbord og hvile ut i en varm seng på en av våre mange hytter, sier han. Det er nok noe av grunnen til at vi fortsatt ser en økning i medlemstallet vårt, og at vi i høst passerte 250 000 medlemmer, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT i en pressemelding.

«Fjellfie» og grønne luer

Før påske innførte foreningen begrepet Fjellfie, som en erstatter til Selfie. Bare i løpet av påskeuken har det strømmet på med over 2000 fjellfiebilder, ifølge DNT.- Vi vet at unge gjerne vil dele sine naturopplevelser med andre, og vi er sikre på at det inspirerer flere til å ta nye turer, derfor oppfordrer vi alle til å dele sine turbilder og merke dem med #fjellfie, sier DNT ung-leder, Hanna Melhus.  I løpet av ferien har DNT også omgjort sin aprilspøk om fargekode etter sivilstatus i fjellet til å bli en realitet. – Vi er opptatt av at vi både skal ta godt vare på de flotte turtradisjonene våre og samtidig være relevante i folks hverdag på nye måter.  Vår første aprilspøk om at man skulle ha på seg grønn lue om man var singel, oransje hvis man var litt usikker og rød hvis man var opptatt ble så godt mottatt at vi ikke hadde noe annet valg enn å lytte til våre medlemmer og la det bli en realitet. Det har florert med grønne og røde luer på fjellet denne påsken, forteller generalsekretær Øveraas.

Antallet overnattingsgjester på Jøldalshytta i Trollheimen er mer enn halvert sammenlignet med påska i fjor. Arkivfoto. Foto: Torgeir Gunnleiksrud
Daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Bergrem, er skuffet over de lave besøkstallene på TT-hyttene i påska. Foto: Guro Kulset Merakerås