Foto: Guro Kulset Merakerås

- Vi har vært med på Ungdommens politikerhøring siden det ble arrangert første gang i 2003, forteller Therese A. Khachik (17) i teatergruppa Rett på sparket. De er Redd Barnas egen teatergjeng, og pleier å åpne arrangementet, med en kunstnerisk presentasjon av årets tema.

Skremmende ungdom?

Ideen om å la ungdom møte politikerne og kreve svar på sine spørsmål, oppsto i Trondheim Redd Barna. Siden har det spredt seg til hele landet, og ikke minst til Stortinget, i form av Barnas spørretime. Men selv om dette egentlig var en Trondheimsgreie, opplever ungdommen at mange politikere ikke stiller opp.

- Jeg synes det er rart at de ikke kommer for å høre hva barn mener og hva vi har å si, sier Sigrid Andersen Stenmark (14).

-.Kanskje de synes det virker skummelt. Høringa er lite voksenstyrt, og vi har tradisjon for å ha ganske heftige debatter. Hvis de ikke svarer på spørsmålene, men går over til å prate om andre partier, da begynner vi å bue, varsler Therese.

Til Stortinget

I år skal gruppa for første gang delta på Barnas Spørretime i Oslo. Der er det strammere regi. Det kommer barn og unge fra hele landet, og alle grupperinger må velge ut ett spørsmål som de vil stille til ministrene. Akkurat det er skuffende, synes Thea Harnes André (16).

- Først ble vi liksom invitert til å komme til Stortinget og snakke med Jens Stoltenberg, så viser det seg at han ikke kommer, bare noen andre ministre. Og så må vi velge ETT spørsmål. Jeg blir nesten litt sint jeg, sier hun.

På Stortinget den 20. november er temaet vold mot barn.

Nettvett om to dager

Her hjemme møtes politikere og ungdom 19. november, og temaet den dagen er nettvett.

Rett på sparket har laget en kortfilm om temaet, og skal i tillegg være med på diskusjonen etterpå, sammen elever fra Hoeggen, Lade og Trondheim International School. Nå håper de mange politikere tør å stille opp for å høre på deres erfaringer og meninger, og for å svare på spørsmål.

- De har mye å lære av oss, understreker Therese.

Foto: Guro Kulset Merakerås
Foto: Guro Kulset Merakerås