Hege Opøiens samboer ble i desember dømt til 16 års fengsel i Sør-Trøndelag tingrett for forsettlig drap, og for forsøk på å skjule drapet ved å tenne på huset.

Rapporten om den drapsdømtes utlendingssak viser at 42-åringen fra Nord-Afrika har oppgitt falsk identitet og forklaring til norske myndigheter fem ganger siden han kom til Norge.

Meldt forsvunnet fra asylmottak

I 2000 ble han registrert som en 17 år gammel asylsøker fra Algerie, altså 30 år i dag. Den drapsdømte mannen oppgir imidlertid at han utvandret fra Marokko, og at han nå er 42 år gammel.

Utlendingsdirektoratet (UDI) avslo søknaden i 2001, og opprettet deretter utvisningssak på bakgrunn av at mannen hadde oppgitt uriktige og motstridende opplysninger til myndighetene. I november samme år ble han meldt forsvunnet fra asylmottaket han oppholdt seg ved.

Oppsøkte politiet med samboeren

Få dager etter utreisefristen fra UDI hadde gått ut søkte mannen igjen om asyl, denne gangen under ny identitet. Han hevdet at han aldri hadde vært i Norge før og at han var 34 år gammel. I politiavhør erkjente mannen at han hadde oppgitt falsk identitet og forklaring.

I 2004 oppsøkte mannen politiet i Sør-Trøndelag sammen med avdøde Hege Opøien. De hadde da fått barn sammen. Den nå drapsdømte mannen søkte om familiegjenforening, men ifølge utlendingsrapporten fikk han avslag på søknaden både av UDI og Utlendingsnemda (UNE). Familien har forsøkt å skaffe ham oppholdstillatelse i flere år etter dette.

Rapporten viser også at mannen ble pågrepet i Danmark i 1999 som blindpassasjer på et skip, og at han fikk avslag på en asylsøknad der.

Var død da brannen startet

Det var om morgenen 23. juni i år at Hege Opøien ble funnet død i sin bolig i Orkanger etter at huset begynte å brenne.

Samme kveld ble hennes samboer (42) pågrepet og siktet for å ha tatt livet av henne. Obduksjonsrapporten viste at 46-åringen ikke hadde sot på lungene, altså at hun var død før brannen startet.