En refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent, men bare 22 prosent av trøndere tar med refleksen når de går utdøra. Dette til tross for at hver nordmann i snitt har 16 reflekser hjemme.

Distriktsleder for Trygg Trafikk Sør-Trøndelag, Knut Ove Børseth, sier han har ikke noe godt svar på hvorfor det er et så stort misforhold mellom antall reflekser vi har hjemme og antallet som bruker det.

- Én teori er at det ikke er kult nok å bruke refleks. Dette vil vi prøve å gjøre noe med, sier han.

Ikke i nærheten

I «Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på vei» står det at 40 prosent av befolkningen i tettsteder og byer skal bruke refleks. I utkantstrøkene er målet at 60 prosent skal ta på seg refleksen før de går ut døra.

- Vi må øke bevisstheten rundt viktigheten av refleks, og vi jobber året rundt for at myke trafikanter skal synes bedre i mørket. Vi må få det under huden på folk, sier Børseth.

Les også: - Jeg opplever farlige situasjoner i trafikken flere ganger i uka

Ett tiltak Trygg Trafikk står bak er den nasjonale refleksdagen, som i dag blir arrangert for niende gang. De har i samarbeid med Statens vegvesen delt ut reflekser over hele landet. Bjørseth håper refleksene de deler ut vil gjøre det litt kulere å synes i trafikken.

- I Sør-Trøndelag har vi valgt å fokusere på fjellregionene i år. Dette er steder som ofte kan bli glemt bort. Vi samarbeider med skoler i Røros og skal stå der og dele ut spesialdesignede reflekser, sier distriktslederen.

Økning i trafikkuhell

Marianne Løvhaug Eklo er rådgiver i Statens vegvesen og har selv delt ut reflekser på Røros i dag.

- Det er ingen tvil om at faren for trafikkuhell øker betraktelig på denne tiden av året, og alle burde putte en refleks i hver jakkelomme for å ikke glemme den igjen i skuffen hjemme.

Eklo sier produsenter av klær og sko må bli flinkere til å sy reflekser på vinterklærne sine. I tillegg håper hun at flere butikker i Trondheim begynner å selge reflekser.

- Folk har blitt litt bortskjemt med at de pleier å få reflekser, men jeg oppfordrer alle til å bruke litt penger på en refleks de liker. Da er det større sjanse for at de kommer til å gå med den, sier rådgiveren.

Les også: Har oppklart ulykker med bilder fra Dashbordkamera

Norsk design

Hvert år er det forskjellige personer som designer refleksene som deles ut under nasjonal refleksdag. Tidligere år har blant annet Pushwagner, Magne Furuholmen og Unni Askeland designet refleksene. I år er det kunstneren Nicolay Aamodt som har fått oppdraget.

Aamodt sier han selv har vært dårlig på å bruke refleks, men at det blir andre tider fremover.

- Jeg har brukt det altfor lite tidligere, men nå har jeg så mye reflekser at jeg ikke har noen unnskyldning lenger. Men jeg har alltid sørget for at barna mine har reflekser, og nå har jeg delt ut til de andre barna i barnehagen deres også, sier kunstneren.

For Aamodt betydde det mye å få designe årets reflekser, for en sak han mener er veldig viktig. Inspirasjonen hentet han fra et av sine kunstverk, «Diamond», og det var en selvfølge at nettopp dette bildet ble utgangspunktet.

- Refleksene skal skinne og synes, akkurat som en diamant, sier kunstneren.

- Det var spennende å se bildet i en annen kontekst, som noe annet enn bare et bilde på veggen, fortsetter han.

Se også: Slik merkes nye E6

Fakta:

- Uten refleks i mørket har en bilist i 50 km/t to sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten fem ganger så lang tid.

- Hvert år registreres refleksbruken hos 1050 trøndere.

- Refleksen bør henge i knehøyde.

- Reflekser som beveger seg når du går synes best.

- Riper i refleksen svekker refleksjonen.

- Du trenger refleks selv om det er gatebelysning.

Kunstneren Nicolay Aamodt har designet årets reflekser for Trygg Trafikk. Inspirasjonen har han hentet fra ett av sine bilder - «Diamond». Foto: Pressebilde
Nicolay Aamodt foran bildet som var inspirasjonen bak årets refleksdesign. Han trekker paralleller mellom diamanter og det å bli sett i mørket. Foto: pressebilde