- Jeg har ødelagt både mitt og andres liv, sier usbekeren.

Vil egentlig ikke møte i retten

Det er gjennom sin advokat Arve Opdahl at han har gitt uttrykk for hva han tenker rundt det som skjedde i Overhalla natt til 30. april i år.

Egentlig ville han ikke møte i retten, og søkte om fritakelse i forkant av rettssaken. Men han ble nødt til å møte de pårørende som mistet Anne Grete Vollum (35) og syv år gamle Cicilie Watnan Lian.

- Han er forberedt på en streng straff. Han vil bli ferdig med saken så fort som mulig, sier Opdahl til Adresseavisen.

Et liv i isolasjon

I dag faller dommen i det som blir karakterisert som en av Norgeshistoriens mest alvorlige drapssaker. Bahadir Mirzaolimov kan bli dømt til lovens strengeste straff. Dersom det blir 21 år risikerer usbekeren, som en av få, å bli sittende bak murene straffen ut.

- Han vil ikke bli løslatt så lenge norske myndigheter ikke har noen utleveringsavtale med hjemlandet Usbekistan. Han får dessuten en mye tyngre soning enn de fleste andre. Utlendinger får som regel ikke permisjon fra norske fengsler fordi myndighetene frykter at de stikker av. I tillegg har han ingen pårørende eller andre som kan komme på besøk, sier advokat Opdahl.

Skjønner alvoret

I fengselet har 27-åringen levd et tilbaketrukket liv. Det han har gjort gir lav status blant de innsatte.

- Han holder seg mye for seg selv, men glimter til når han blant annet får spille volleyball. Det skal han være god til, sier Opdahl.

I retten ble det tegnet et bilde av en rå og brutal voldsmann som drepte to personer. Dette sto i grell kontrast til personen som for det meste satt duknakket på tiltalebenken og kikket ned i bordplata.

- Han skjønner hva han har gjort og vil ta straffen, sier Opdahl.

Skal rehabiliteres

Det er bare to fanger bak murene på Tunga som har fått dommer på 21 år. Det er imidlertid usikkert hvor Bahadir Mirzaolimov skal sone, men det blir mest sannsynlig enten i Trondheim eller ved Ila landsfengsel.

Juridisk rådgiver Roy Horgøien i Trondheim fengsel sier på generelt grunnlag at målet er å få alle fanger på rett kjøl igjen slik at de kan fungere i et samfunn etter soning.

- Vi jobber med å rehabilitere mennesker. Men det er en kjensgjerning at fanger som har begått overgrep mot barn er lavest på rangstigen i fengselet og at de har en tøffere soning enn innsatte generelt. Derfor følger vi ekstra godt med. Slike fanger føler nok at de soner en tyngre straff enn andre, sier Horgøien.

adressa.no følger domsavsigelsen fra klokken 10.00

Bahadir Mirzaolimov kan bli dømt til lovens strengeste straff. Dersom det blir 21 år risikerer usbekeren å bli sittende bak murene svært lenge. Foto: PRIVAT