Ulykken skjedde på innsjøen Rogen i Femundsmarka torsdag. Foto: Ole Jørgen Kjellmark

To danske menn og en seks år gammel gutt ble torsdag kveld funnet omkommet i innsjøen Rogen i Femundsmarka, i den delen av innsjøen som ligger i Sverige.

Villmarksfarer og turentusiast Lars Monsen har mange padleturer bak seg i Femundsmarka.

- Aller først: Jeg kjenner ikke detaljene rundt danskenes tragiske ulykke, men føler med de pårørende. Mine oppriktige kondolanser, sier Monsen til Aftenposten.

Han mener Rogen er en uforutsigbar innsjø som kan by på problemer for padlere.

- Selve Femunden er den største og mest uforutsigbare, deretter er det Rogen. Men brå værforandringer med sterke vindkast kan overraske deg på alle vann i Røavassdraget, sier han.

- Jo nærmere land du er, jo større sjanse for å klare å svømme i land og berge deg, legger han til.

- Nordvestavinden tar fryktelig godt tak på Rogen.

- Dette er dypt tragisk, sier Bengt Vidar Magnusson, som driver firmaet Femund Canoe Camp.

I 41 år har han drevet kanoutleie i villmarksparadiset Femundsmarka, og har aldri opplevd noen dødsfall i løpet av disse årene. Men Rogen kan være en meget farlig innsjø for padlere, påpeker han.

- Rogen er et vann som ligger veldig høyt, det er åpent lende rundt det, og det er en veldig stor sjø. Nordvestavinden tar fryktelig godt tak på Rogen, fordi den ligger i nordvestlig vindretning, sier Magnusson til Aftenposten.

Omskiftelig vær

Rogen er en 36 kvadratkilometer stor innsjø som ligger 757 meter over havet . Størsteparten av innsjøen ligger i Härjedalen i Sverige, mens deler også ligger i Hedmark og i Sør-Trøndelag.

- Det som er så skummelt er at været i området er veldig omskiftelig. Uttrykket «du tror det ikke før du får se det» passer veldig godt for dette området, sier Magnusson.

«Det lunefulle været kan raskt forvandle den store innsjøen Rogen til et livsfarlig padlevann», skriver nettportalen Grenselandet.no.

Ifølge svensk politi ble de tre omkomne danskene funnet ganske nær land.

- Det finnes ingen observasjoner av dem fra hvor de befant seg da de omkom, men de ble funnet nær land og alle hadde på seg flytevester, sier vakthavende betjent i politiet i Jämtland til Aftenposten.

- Båten lå et stykke unna der vi fant dem, sier han videre, og understreker at pollitiet foreløpig ikke kan si noe mer om dødsårsaken før obduksjonen foreligger.

Advarer mot å padle på midten av store innsjøer

- Det kan gå galt i en bil selv om du har på sikkerhetsbeltet. Sånn er det i en kano også. Redningsvesten er en sikring, men iskaldt vann og høye bølger kan bli fatale selv om du har vest, sier Lars Monsen.

- Hvilke forholdsregler bør man ta før man legger ut på padletur på store innsjøer?

- Bruk alltid en god redningsvest. Hold deg langs land så mye som mulig. Vent gjerne til kvelden med å padle over åpent vann, da roer vinden seg ofte. Det aller beste er å ha en kano med spruttrekk. Er du uerfaren bør du unngå åpne strekninger på mer enn en kilometer, sier Monsen.

Magnusson mener det er essensielt å holde seg unna store vann som Rogen når det er dårlig vær.

- Du må rett og slett ikke legge ut på vannet når det er dårlig vær. Det er en regel som er viktigere enn alle andre, og det er å padle nærme land. Jeg kan tenke meg at temperaturen kan være nede i 6-7 grader midt utpå Rogen nå. Blir man liggende i det - med eller uten redningsvest - er det farlig, sier Magnusson.

Han mener padlere under enhver omstendighet bør holde seg unna midten av sjøen på store innsjøer som Rogen.

- Midt utpå sjøen skal du aldri være. Også øyene bør man holde seg unna, dersom de ligger langt utpå innsjøen.

- Samtidig er det viktig å understreke at ikke alt er livsfarlig, så lenge man følger forholdsreglene, legger han til.

Ifølge politiet var ikke været i området spesielt dårlig da de tre danskene ble funnet døde torsdag kveld, men temperaturen i vannet var trolig ikke stort mer enn 10 grader.

Anbefaler stille gråvær med lave skyer

Finvær er ikke nødvendigvis noe godt tegn når man er ute og padler, ifølge Monsen.

- Stille gråvær med lave skyer eller litt tåke i høyden er faktisk ofte bra, da blir du sjelden overrasket av plutselig og sterk vind - som kommer når du minst venter det på dager med strålende sol og blå himmel i alle retninger. Vær også oppmerksom på at sterk vind rett mot elveos kan gi store, toppede «kremtopp-bølger» der strømmen møter innsjøen, sier villmarksveteranen.

- Du har selv padlet i Rogen flere ganger. Er det noe spesielt med dette vannet sammenlignet med andre vann?

- Rogen er et stort vann der vinden ofte får godt tak, mer enn på andre vann i nærheten, og velger man å padle rett over må man være forberedt på bølger, sier Monsen.

Magnusson understreker at det å holde seg nærme land er det aller viktigste en padler kan gjøre for å være sikker.

- Hvis du tenker at du holder kontakt med land hele tiden, kan du reagere lynkjapt på alt som skjer. Å holde kontakt med land er og forblir uhyre viktig. Det er regel nummer 1.