Fredag kveld gikk strømmen på Røros.

- Nå har den vært borte i kanskje tre kvarter. Vi står litt i villrede og vet ikke helt hva vi skal gjøre, sa Lillian Sandnes i Røros Handelsstands forening til adressa.no klokken 22.00. Like etter kom strømmen tilbake igjen.

- Det jobbes nå med å koble om strømmen, slik at Røros får strøm via andre linjer. De fleste skal ha fått tilbake strømmen nå, sier informasjonssjef i Eidsiva Energi, Inge Møller, klokken 22.30.

Nattåpne butikker

Fredag er det nattåpne butikker i Røros. Med musikk i sentrum og mange gode tilbud pleier dette å være en av de beste handelsdagene i Røros gjennom hele året, men  strømstansen satte en demper på festen.

- Været har ikke holdt folk tilbake. Selv om det regner er det fullt liv, men nå virker ingen av terminalene og folk kommer ikke med kontanter i dag, sier Sandnes.

Den nattåpne kvelden trekker både turister og hyttefolk, og har vært arrangert i mange år.

- Vi skal nok aldri arrangere dette på fredag den 13. igjen, ler hun.

Lillian Sandnes forteller klokken 22.45 at det var vill jubel i gatene da strømmen kom tilbake.

- Publikum brukte mobilene til å finne frem mellom tilbudene i butikkene mens lyset var borte. Noen butikker hadde nødagregat i kassa, mens noen skrev opp og noen ventet.

- Butikkene har nok mistet noe omsetningen, men det er utrolig med liv her fremdeles, forteller Sandnes. Noen av butikkene kommer til å ha de samme tilbudene lørdag, slik at kunder som dro hjem dra strømmen forsvant også kan få handlet til gunstige priser.

- Det var ganske dramatisk

På Suppestasjonen i Røros sentrum var daglig leder og eier Astrid Brennmoen svært bekymret for både kjøle- og frysevarene sine.

-  Vi måtte stenge hele restauranten fordi vi ikke kunne lage mat og ta imot betaling med kort, forteller hun.

Brennmoen forklarer at det startet med at spenningen i lysene dempet seg. Etterhvert sluttet oppvaskmaskinen å fungere.

- Så ble alt svart. Det var ganske dramatisk, forteller Brennmoen i telefonen. Gjestene som allerede hadde fått maten, ble værende. Som belysning brukte de stearinlys.

- Hele Røros ble jo mørklagt. Domus-senteret måtte jo også stenge, forteller hun .

Mens Adresseavisen snakket med henne kommer lyset plutselig på igjen.

- Nå må jeg nesten legge på, og ta betalt fra alle kundene mine, sier Brennmoen.

Jordingsfeil

Årsaken til strømstansen var en jordingsfeil på Eidsiva Energi sin linje mellom Savalen og Rendalen. En feil på denne linja har slått ut strømmen i Rørosområdet.

Eidsiva energi jobber nå med å lokalisere feilen og få rettet den opp.