Bente Fremo fra Skaun har i lengre tid vært i konflikt med nabo Harald Vik.

Grunnen er at veien Fremo og andre hesteeiere i området bruker til å ri på er sperret av en bom. For å hindre at hesteeierne rir rundt bommen, har Vik satt opp gjerde, tau og kjetting på begge sider av veien.

- Vi kommer ikke inn i skogen, fordi veien er stengt og området rundt er stengt av. Jeg har snakket med Vik flere ganger, og påpekt at det ikke er lov å stenge av friluftsområder, selv om veien som vi rir på går delvis over hans eiendom. Dette er lovstidig, sier Fremo.

Frykter hestemøkk

Bommen på veien har stått i flere år og er ifølge Vik satt opp av Kjølvassvegen veiforening. Han innrømmer imidlertid at han har satt opp sauegjerde, tau og kjetting for å hindre hesteryttere adgang til veien.

- Vi har måttet sette opp stengslene fordi hestene rir rundt bommen. Kjølvannet er en drikkevannskilde, og hestemøkk er noe av det verste å få i drikkevann. I tillegg ødelegger hestene stiene på eiendommen, hevder grunneier Harald Vik.

- Utrivelig

Fremo er dypt uenig.

- Vi rir ikke inn til vannet, vi er klare over at det er drikkevann der. Når hindringer blir satt opp, blir det nye stier for å komme seg rundt. Nå er det umulig å komme seg til utmarka på den siden av veien. Dette fører til at de som rir må ri på bilveiene i større grad. I lys av hendelsen med de to jentene som omkom for noen uker siden på Bjørkelangen, er det ønskelig å komme seg bort fra vei, blankis og biler. Situasjonen er mildt sagt utrivelig, sier Fremo.

Det er i utgangspunktet lov til å ri langs veier og stier i utmarka. I henhold til friluftsloven er det også forbudt å hindre slik ferdsel. Vik hevder at striden ikke har å gjøre med at han ikke ønsker hester på sin eiendom, men at stiene blir tråkket opp. I tillegg hevder han at drikkevannsforskriften setter til side friluftsloven.

- Det går også en bekk langs veien hvor reserveinntaket til vannrenseanlegget ligger. Denne må også vernes, sier Vik.

Ingen krav fra Mattilsynet

Da Avisa Sør-Trøndelag omtalte saken tidligere i uken, hevdet Vik at bommen var satt opp etter krav fra Mattilsynet. Mattilsynet forteller imidlertid at de ikke har pålagt noen å stenge veien.

- Vårt anliggende er å se om tiltakene gir en rimelig beskyttelse av vannet. Vi har ikke vurdert om det som har blitt gjort er nødvendig, men har ikke funnet noen grunn til å pålegge dem andre krav for å sikre drikkevannet, sier spesialinspektør og veterinær Erik Wahl ved Mattilsynet.

Han er klar over at det kan oppstå konflikter i en slik sak, men at striden som har oppstått ikke ligger på Mattilsynets bord.

- Her spiller blant annet friluftsloven inn. Vi har ikke noen kompetanse til å avgjøre om sikringstiltakene kommer i konflikt med denne. Det er noe kommunen må ta stilling til, sier Wahl.

- Kommunen gjør ingenting

Fremo driver hestesenter på gården hun eier, men hevder bedriften ikke driver med organisert ridning, turridning eller rideskoleaktiviteter. Hun mener drikkevannet kun brukes som en unnskyldning for å få hestene bort fra eiendommen.

- Det er 2,5 kilometer oppoverbakke fra bommen til vannet. Bekken som renner ved siden av veien renner ut fra vannet, ikke til vannet. Vi rir ikke nær vannet, og har ingen interesse av å ri utenfor veien, bare vi får bruke den. Problemet er at vi ikke får bruke noe av området, sier Fremo.

I sommer rådførte hun seg med Skaun kommune og prøvde å få kommunen til å fjerne hindrene, som hun mener bryter med friluftsloven. Kommunen opprettet imidlertid ikke sak på forholdet før ved juletider i fjor, da Fremo sendte et langt brev til kommunen.

- Skaun kommune gir signal om at det bare er å gjøre som man vil, uten at det får konsekvenser for den som gjør det. Jeg reagerer på at kommunen ikke har tatt ansvar og ryddet opp i denne saken, når jeg har bedt om det, sier Fremo.

- Det er trist hvis noen av innbyggerne oppfatter det slik. Det er ikke det at man ikke har villet tatt tak i dette, men det har vært en uklarhet om hvorvidt det var en sak for kommunen. Vi har tatt tak i saken nå, sier rådmann i Skaun kommune, Katrine Lereggen.

Fremo sier at hun også har vurdert å anmelde saken.

Dette skiltet er satt opp ved siden av veien som går innover til Kjølvatnet. Veien har blitt brukt av folk til hest i området, men når er den sperret av både gjerde, tau og kjetting. Foto: adressa.no-tipser