Erna Solberg har vært åpen om sine egne lese- og skriveproblemer. Besøket ved Nesset ungdomsskole var derfor ikke tilfeldig.

I skolens kantine var det både sang og musikk fremført av noen av skolens elever. Statsministeren tok seg tid til å hilse både på lærere og elever. Blant elevene traff hun også tilfeldigvis på sin egen nevø, Peder Finnes.

– Lærerikt besøk

Men mest av alt dreide det seg om å få et innblikk i hvordan skolen har tilrettelagt undervisningen for elever med lese.- og skrivevansker. Hun besøkte både en naturfagklasse som drev med sine eksperimenter og et vanlig klasserom, der hun fikk et nærmere møte med noen av elevene som sliter med skriving og lesing.

– Hvordan oppsummerer du inntrykkene etter besøket?

– Om lag 20 prosent av befolkningen har ulike former for lese- og skrivevansker, en del har en mer klassisk dysleksi. Hjelpemidlene som er tatt i bruk kan hjelpe alle med lese og skriveproblemer. Nesset ungdomsskole er eneste skolen som tar dette på alvor gjennom mer systematisk arbeid. Skolen er en rollemodell for resten av landets skoler.

–Regjeringen vil følge opp

– Vil regjeringen bevilge penger, slik at andre skoler kan følge opp?

– Først og fremst vil det være et spørsmål om etter- og videreutdanning av lærere. Der vil vi ha fokus på lese- og skriveutdanningene, opplyser statsministeren.

Hun sier at det dessuten vil bli en diskusjon rundt pc-støtten, en ordning der hjelpemiddelsentralene kan gi pc-er til elever med dysleksi. Denne ordningen ble tatt bort under den rødgrønne regjeringen.

– Vi var imot at pc-støtten ble fjernet. Nå vil vi vurdere å gjeninnføre den, opplyser Solberg.

Ikke bare penger

Hun understreker imidlertid at det ikke bare er et spørsmål om penger, men like mye om systematisk arbeid.

– Nesset ungdomsskole gjennomfører dette innenfor egne budsjetter. Det er tilrettelagt undervisning de driver med. Skolen oppfyller lovens vilkår på en måte som mange andre skoler ikke gjør. Dessuten vil det være viktig med tidlig innsats og begynne et målrettet arbeid allerede på barnetrinnet, sier Erna Solberg.