- Jeg dro for å hjelpe lokalbefolkningen mot Bashar al-Assad.

Han fastholder også at han ikke forsto hva Den islamske stat (IS) sto for før han dro. Heller ikke da han sendte chat-meldingene ved årsskiftet 2014/2015, og våren 2015, forsto han det.

Han ville støtte opposisjonen mot Assad.

Les Adresseavisens dokumenter om verdalingens Syria-reise og flukt

Deltatt på sharia-kurs

Utspørringen av den terrortiltalte 34-åringen fortsetter tredje dag i Oslo tingrett. Han står tiltalt for å ha inngått terrorforbund og deltatt i terrororganisasjonen IS, men nekter straffskyld for begge punkter.

Sentralt i både aktor Kim Sundet og forsvarer Siri Langseth spørsmålsstilling er hvor sannsynlig det er at den tiltalte ikke forsto hva IS var da han dro til Syria i november 2014, hvilken rolle han hadde i terrororganisasjonen og om han har mottatt lønn for deltakelse.

Den terrortiltalte verdalingen innrømmer shariakurs, men ikke at han har deltatt i militærtrening i Syria. Foto: Privat

Et annet sentralt tema er verdalingens helseproblemer i Syria. Om ryggproblemene var så store at han blant annet ikke kunne delta i militærtrening.

Så du denne: Nekter for at han visste noe som helst om hva Den islamske stat (IS) sto for da han reiste til Syria i 2014

I retten har han selv bekreftet at han har fått utbetalt 50 dollar fra IS, har deltatt på innføringskurs i sharialovgivning, og at han har gjennomgått en sikkerhetskontroll da han ankom IS-kontrollert Syria i desember 2014.

Han benekter å ha deltatt i væpnet kamp for IS.

Bedriver jihad

Aktoratet startet dagen med å vise et utdrag fra ulike chat-logger skrevet av tiltalte, både til ulike medlemmer av nær familie og venner.

Nøyaktig en måned etter at han dro fra Levanger skriver han til et nært medlem av familien:

- Æ konverterte til islam for ei stund tebake å e her fordi vi har et kalifat nu å leve under sharia lovan. Muslima blir jo undertrykt over hele verden, nå samler vi oss i islamsk stat for å beskytte hverandre. Det er obligatorisk for muslimer å komme hit, å æ jær jihad da kjæmpe mot dæm som drepe muslimer (Fra chat 30.12.2014).

- Æ e ISIS æ

Fra chat 7.01.2015: Ikke planer om å komme hjem, alltid vært krig mot det gode og onde. Æ e ISIS æ nu og det er jeg stolt av. Dåkk får inshallah beskjed om de sku skje mæ nå.

Samme dag skriver han at han oppfordrer en person i nær familie til å lete etter en video av IS som torturerer og dreper unger.

- For det finnes ikke i virkeligheten, men mange av kufar (Assad-tilhengere red anm.) som gjør det.

Han oppfordrer videre et medlem av familien til å lete opp en video av IS-kalifen på YouTube.

- Du kan ofre 17 minutter av livet ditt til å se talen. Det var den som var avgjørende for at jeg bestemte meg for å dra.

Jobber i den muslimske hæren

I april 2014 skriver han til et annet medlem av familien:

- Jeg er jo i Syria. Drar litt frem og tilbake. Styrer på. Jobber i den muslimske hæren, måtte Allah akseptere meg hvis han velger å hente sjela mi.

På spørsmål fra aktor Sundet om hvordan han forklarer innholdet i meldingene, svarer tiltalte:

- Situasjonen endret seg hele tiden. I starten ville jeg nok være stolt og skryte.

- Du viser til den 17 minutter lange talen til kalifen, og at den var grunnen til at du dro. Da må du jo ha sett den?

- Jeg husker ikke.

- Snakket du alltid sant da du skrev hjem? spør forsvarer Siri Langseth.

- Nei, jeg ville beskytte familien. Når jeg skrev at jeg var der jeg ville være, så var det for at de skulle tenke på det hvis noe skjedde meg, forklarer 34-åringen.

Be fem ganger om dagen

Dommeren stilte spørsmål om hva tiltalte legger i begrepsbruken.

Dommer Jannicke Johannessen ville vite hva tiltalte la i jihad. Foto: Kristin Svorte

- Hva la du i begrepet jihad denne perioden, spør tingrettsdommer Jannicke Johannessen.

- Jihad kan utføres på ulik måte. Det kan bety å be fem ganger om dagen, gjøre gode gjerninger eller kjempe mot undertrykkelse. Det betyr ikke bare å gå i kamp mot fienden.

Undertrykte muslimer

På spørsmål fra Adresseavisen til forsvarer Langseth om hvordan tiltalte kan stå ved sin forklaring om at han ikke visste hva IS var, etter chat-meldingene  som ble vist, viser hun til hans forklaring:

- Han hadde ikke oppfattet hva IS var, og hva de sto for. Han ville jobbe mot undertrykkelse av muslimer og mot Assad-regimet.