Hele 73 prosent av medlemmene stemte nei til det anbefalte forslaget, og dermed tas de første lærerne ut i streik fra 1. juli.

–Det er ingen skoler i Sør-Trøndelag som berøres av det første streikeuttaket, men vi vet foreløpig ikke hvordan dette blir utover. Alle lærere som har avtalt ferie skal gjennomføre den. Foreldre og elever vil nok ikke merke dette før ved skolestart i august.

Det sier Lisbet Strickert, leder i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag.

Strickert gikk tidlig ut og anbefalte medlemmene å stemme ja til forhandlingsresultatet, men hun ser ikke på resultatet i uravstemningen som et nederlag.

–Jeg undervurderte nok stemningen noe. Medlemmene våre ble kraftig provosert da KS i januar kom med sitt krav, og det er helt tydelig signaler fra medlemmene om at denne avtalen ikke aksepteres. Det er slik i Utdanningsforbundet at vi vil høre på medlemmene gjennom en uravstemning, og jeg er glad for det engasjementet de har lagt ned. Signalene er utvetydige, og nå mobiliserer vi for streik, sier Lisbet Strickert.

Fra 1. juli

Utdanningsforbundet vil ta ut de første medlemmene i streik 1. juli, og komme tilbake til en opptrapping utover sommeren. Ingen lærere skal avbryte ferien for å sitte streikevakt på tomme skoler.

–Vi overtar nå arbeidsgiveransvaret for våre medlemmer, og de som står i første rekke har lenge visst at de skulle trå til fra 1. juli. Vi har god erfaring i å mobilisiere for streik, så dette skal gå helt greit, sier Lisbet Strickert.

- Læreropprør

I Oslo kalte Utdanningsforbundets ledelse inn til pressekonferanse i ettermiddag. Leder Ragnhild Lied innrømmet at de ikke hadde lest medlemsmassen sin godt nok da de tidligere i vår anbefalte dem å akseptere meklingsforslaget.

- Vi undervurderte nok stemningen blant lærerne. Klimaet mellom oss og KS er helt klart ikke til stede for den avtalen vi anbefalte, sa Lied som omtalte resultatet av uravstemningen som historisk.

- Dette resultatet er historisk. Det har aldri vært en slik oppslutning i en uravstemning. Jeg tror vi kan kalle dette et læreropprør.

Strid om arbeidstid

Det var Riksmekleren som klokken 12.15 kunngjorde at lærerne har sagt nei til det anbefalte forslaget mellom KS og Utdanningsforbundet.

Lærernes arbeidstid har vært det store stridstemaet i årets lønnsoppgjør. I det fremforhandlede forslaget pålegges lærerne å være på jobb 7,5 timer per dag. Et slikt pålegg finnes ikke i dagens avtale.

Men lærerne har ikke bare sagt nei til mer pålagt arbeidstid. De sier også nei til en gjennomsnittlig lønnsøkning på 3,2 prosent.

Ikke streik i Oslo

Lærerne i Oslo skal ikke ut i streik. I hovedstaden forhandler ikke Utdanningsforbundet med KS, men direkte med kommunen. Et flertall av medlemmene i Oslo sa ja til avtalen, og derfor omfattes ikke oslo-skolene av den kommende streiken.

Håper på enighet

Signe Andersen Boye, leder for Elevorganisasjonen i Sør-Trøndelag, støtter lærernes steik. Men hun sier det er viktig at partene blir enige om en ny lønns- og arbeidsavtale før skolen starter opp til høsten.

–Skolestart er en viktig tid for elevene, og Elevorganisasjonen oppfordrer partene til å bruke sommeren på å komme frem til en enighet, sier hun.

Stian Vik i Elevorganisasjonen i Nord-Trøndelag er av samme oppfatning.

–Skolestart er et viktig tidspunkt å bygge relasjoner og trygghet i klasserommet. Vi håper streiken er over til da. Lærerne fortjener en bedre avtale, men skolestarten bør ikke preges av lærere som ikke har forberedt seg fordi de er eller nettopp har vært i streik, sier Stian Vik.