Dette kartet viser hvilke områder som har størst skredfare påskehelga. Foto: varsom.no

En mann i 40-årene ble tatt av et snøskred i Kannsdalen i Øksendalsfjella i Sunndal langfredag. Det var det samme området hvor fire menn mistet livet i et snøskred i påska i fjor.

Turkamerater fikk gravd frem mannen som lå under én meter med snø. Han var i god behold etter å ha blitt begravet i snømassene.

Noen timer senere ble det meldt om tre skred i Storlidalen i Oppdal. Her var det en skiløper som utløste skredene, men vedkommende klarte å komme seg i sikkerhet. Det ble likevel bedt om assistanse fra et Sea King-helikopter som brukte varmesøkende kamera for å undersøke skredområdene.

Advarer mot skumle lommer

Redningsmann og skredekspert Håkon Nordseth i Norsk Luftambulanse var selv til stede i søkeområdet i Storlidalen.

– Det har vært stabilt lenge, men nå har det kommet 15 cm med snø og en god del vind. Det kan være lommer i terrenget hvor det kan være skikkelig skummelt, mener Nordseth, som ikke var overrasket over skredene som gikk i Midt-Norge langfredag.

– Dette er snakk om overflateskred, og noen av dem har vært store nok til å ta livet av folk. Det er absolutt grunn til å være forsiktig, mener den erfarne redningsmannen.

Han ønsker ikke å skremme folk fra å komme seg ut i påskefjellet, men ber folk ta med fornuften på skituren.

– Nå er det så mye godt utstyr, og det gjør at man får lyst til å kjøre i de flotte forholdene som eksisterer. Man blir revet med, og det er skummelt, sier han.

Nest høyeste skredfarenivået

Snøskredvarslingen i Norge utarbeider daglige snøskredvarsler, og det er kun regionene Trollheimen, Romsdal og Sunnmøre som har varslingsgrad 3 både påskeaften og 1. påskedag (skalaen går til 4). Dermed er dette områdene som er mest skredutsatt i Norge i påska.

På nettsiden til skredvarslingen står det følgende for påskehelga: «Vær forsiktig i terreng der nysnøen har bundet seg i mjuke flak, et svakt lag av nedsnødd overflaterim kan lokalt bidra til betydelig skredfare.»

Erfaringsmessig har det vist seg at flest personer blir tatt av skred når det er faregrad 3 ifølge Nordseth.

– Gå gjerne på tur, men hold dere langt unna skråninger som er 30 grader eller mer. Man tar virkelig sjanser hvis man går i disse skråningene, råder Nordseth.

Vinden avgjør

Hvis det er vind opp mot 20 meter i sekundet, så vil det kun ta én time å bygge opp et leheng.

– Vindtransporten kan virkelig lage ugagn i fjellet nå. Det er gufne forhold, sier eksperten.

Snøskredvarslingen i Norge melder at det har lagt seg en del nysnø på det gamle snødekket. Snømengdene varierer etter himmelretning og terrengform. På vindutsatte steder kan dette gamle snødekket synes i overflaten som et moderat hardt skarelag. Det er observert skred både i Romsdalen, Sunndalsfjella og Oppdal.