Forrige fredag ble 24 døde hvaler funnet nord for Borgan i Vikna. Det er et mysterium hvordan alle hvalene døde på omtrent samme tidspunkt.

Tidligere i dag ble det opplyst at man skulle frakte hvalene i en container til Verdal og at de skulle bli gravlagt i deponiet til Innherred renovasjon i Skjørdalen. Nå er det klart at denne avgjørelsen er satt på vent, til Greenpeace Norge sin store frustrasjon.

- Haster å få tatt prøver

Miljøorganisasjonen Greenpeace Norge ønsker svært gjerne å få undersøke hvalene før de blir destruert.

Martin Norman i Greenpeace og veterinær Marta Acosta Plata fra The Marine Research and Education Fund (Marefa) hadde håpet å få ta prøver av kadavrene i Verdal, men måtte forandre planene.

- De råtner stadig mer og mer, og det haster å få tatt prøvene. Vi reiser derfor til Rørvik og håper å kunne få undersøkt hvalene der. I verste fall er vi innstilt på å stå med hodet ned i en container full av døde hvaler, sier Norman.

Vil finne årsaken

De forventer å være fremme i Vikna i 18-tida og håper at de får tilgang til dyrene.

- Det blir ikke så gode forhold som vi hadde håpet på. Dette er vel det verste som kunne skje, sier han.

- Vi skal måle størrelsen på dyrene, ta blodprøver og DNA-prøver. Vi skal forsøke å finne årsaken, men det blir neppe noe klart svar i dag, sier Norman.

Veterinæren Marta Acosta Plata har blitt kontaktet av Greenpeace for å gjennomføre «obduksjonen» av hvalene.

- Det er veldig viktig at vi kan få undersøkt dette. Dette er den største massestrandingen av hvaler i Norge på mange titalls år. Det kan godt hende vi må bruke utenlandske forskere for å få hjelp til å analysere prøvene, sier hun.

- Jeg regner med at det vil ta mange timer, kanskje seks-syv timer før vi er ferdige.

Kan bli dumpet på avfallsplass

Driftsleder Marthe Liaklev ved Innherred renovasjon opplyser at de har fått et muntlig ja fra Fylkesmannen i Nord-Trøndelag til at de kan ta imot hvalene, selv om dette er avfall som de til vanlig ikke har lov til å håndtere.

- Etter en intern runde har vi kommet frem til at vi må snakke med Vikna kommune igjen. Dette er en veldig spesiell sak, og vi har satt alt på vent foreløpig. Jeg tror det blir en endelig avgjørelse i morgen, sier hun til adressa.no.

Hun forteller videre at det er viktig for selskapet at de vurderer alle slags eventualiteter før de graver ned 18 tonn med døde grindhvaler.

- Deponiet vårt er ikke klargjort for organisk materiale, og vi må være helt sikker på at vi gjør det riktige. Vi må blant annet tenke på luktproblematikk, sier Liaklev.

Daglig leder Geir Tore Leira i Innherred renovasjon forteller at de har vært i kontakt med transportøren av hvalene, men at de foreløpig ikke har vært i kontakt med Vikna kommune som er avfallseier.

- Det er ikke godt nok at vi har pratet kun med de som har sørget for transporten. Det er viktig at vi får snakket med de som eier avfallet, i dette tilfellet er det Vikna kommune, utdyper han.

Vikna kommune var ikke tilgjengelig for en kommentar da adressa.no forsøkte å ringe dem.

Savner faginteresse

Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge, synes også det er svært bekymringsfullt at ingen vil komme til bunns i hva som har forårsaket hvalenes død.

- Hva er årsaken til at de strandet? Jeg synes det er rart at det er såpass manglende akademisk nysgjerrighet også. Her må det være noe man kan lære av denne tragedien, sier han til adressa.no.

I går gikk en kystfisker og en hvalforsker ut og foreslo at en mulig årsak kunne være seismikkaktivitet i Norskehavet utenfor Midt-Norge. Det har vært seismikkskyting i området som ligger rundt 200 kilometer unna Vikna.

- Hadde vi fått undersøkt hvalene tidligere, kan det hende vi kunne sett etter hørselskader. Men nå er det neppe mulig å finne spor etter det. En undersøkelse kan også bidra til å utelukke for eksempel sykdommer, understreker Gulowsen.

Vil ha strengere krav

Ifølge ham er Norge ett av få land i verden som ikke har spesielle krav til seismikkaktivitet når det gjelder hensynet til sjøpattedyr. I New Zealand finnes det mange krav som må tilfredsstilles før man får bedrive seismikkskyting.

- Jeg mener at Norge aldri har hatt så store strandinger av hval tidligere. Det gjør det ekstra ille at ingen vil vite årsaken. Så vanskelig tilgjengelig er ikke Vikna, sier han.

Veterinær Marta Acosta Plata skal undersøke de døde hvalene når de kommer til Verdal. Foto: martin norman /greenpeace