Organisasjonen har fått et visst fotfeste på Fosen, og i Åfjord har tre unge jenter i løpet av det siste året vært i nær kontakt med Vigrid. Men medlemskapet ble ikke langt.- Det er nok ikke alltid veldig veloverveid når unge blir med i en slik organisasjon, først og fremst søker de spenning og tilhørighet, mener lensmann Ola Stein Donali i Åfjord. I sommer kom Vigrid-lederne til bygda og holdt en seremoni der en ung person ble «døpt». Men nå er vedkommende ute av organisasjonen.- Vi har innkalt til bekymringssamtaler der vi har snakket med dem som har blitt medlemmer. Etter dette har de meldt seg ut, og så vidt jeg vet har ikke Vigrid medlemmer i Åfjord nå, sier lensmannen. Han har ikke selv gjennomført samtalene, men har leid inn folk med spesiell kompetanse. Nøyaktig hvem vil han ikke si.

Holocaust

- Det er folk som er skikket til slike ting. Samtalene har vært dialoger der noen har snakket med ungdommene menneske til menneske og forklart hvorfor det reageres på kontakt med en slik organisasjon. Det er utrolig hvor lite enkelte har tenkt over det å slutte seg til Vigrid, kanskje har det vært mest for å vise opposisjon, antyder Donali.Deltakelse på skoletur til tidligere tyske konsentrasjonsleirene har ifølge lensmannen også bidratt til nærmere refleksjon over medlemskap i en organisasjon som kaller nazistenes jødeforfølgelse under den andre verdenskrig for en løgn.Rektor Astrid Witsø ved Åfjord videregående skole sier tanken med turene er at de skal virke forebyggende.- Vi startet turene med de Hvite Bussene tidlig på 90-tallet, da nynazismen hadde en viss oppblomstring i Norge og Sverige. Når Vigrid nå er aktive på Fosen gjør det at turene blir enda viktigere, mener Witsø. Hun sier skolen ikke har deltatt aktivt i bekymringssamtalene, men at de har et godt samarbeid med lensmannskontoret.

- Terrorvirksomhet

På sin internettside presenterer Vigrid seg som «et etnisk/religiøst fellesskap som vil utvikle et nordisk samfunn basert på nordisk religion og nordiske verdi- og kulturnormer.». Organisasjonen mener det er løgn at millioner av jøder ble forfulgt og drept under verdenskrig, vil ha innvandrere ut av Norge og kaller Norge «en fascistisk og korrupt politistat».Tore W. Tvedt, som kaller seg «gode og profet» i Vigrid, bekrefter at det ble gjennomført fem seremonier i Trøndelag i august.- At politiet nå forsøker å få ungdommene bort fra Vigrid er grunnlovsstridig terrorvirksomhet. Det er terrorisering av unge med et politisk ukorrekt politisk og religiøst syn, hevder Tvedt. Han sier Vigrids aktivitet i Trøndelag kun er av religiøs art, og at det utenom seremoniene ikke er noen organisert virksomhet.

Fikk skrekken. En skoletur til en konsentrasjonsleiren skal ha fått ungdommer i Åfjord til å revurdere sitt forhold til Vigrid, ifølge lensmann Stein Ola Donali. Foto: SCANPIX