Vedtaket er ikke overraskende ettersom fylkestinget så sent som i 2013 vedtok en regional plan for arealbruk som sier at det ikke er kapasitet til vindmølleutbygging både på kysten og i innlandet. Kystprosjektene vil bli prioritert fremfor en utbygging i innlandet.

–Jeg har sansen for at planer blir fulgt, sa saksordfører Jan Inge Kaspersen (A) da han la frem saken for fylkestinget.

La føringer

Med dette vedtaket har fylkespolitikerne i Nord-Trøndelag lagt lista høyt for å kunne applaudere de andre vindkraftplanene som står for tur i fylkets fjellområder, blant annet i Verdal og Steinkjer.

Det er tyske gigantselskapet E.ONs datterselskap E.ON Wind Norway som har søkt konsesjon for Kopperaa vindkraftverk, med en total installert effekt på inntil 180 MW. Planområdet til vindkraftverket er på ca. 40 km². Det omfatter 50 turbiner og ligger bare ca. én km fra riksgrensen mot Sverige. Selskapet har primært søkt om nettilknytning mot Sverige i et samarbeid med Jämtkraft Elnätt AB. Vindkraftverket vil derfor ikke ha særlig betydning for å dekke kraftforsyningen til Midt-Norge.

Frp slo sprekker

Under fylkestingets behandling var det bare de tre representantene fra Fremskrittspartiet som engasjerte seg i debatten. Det gjorde de med svært ulike oppfatninger. Ola Morten Teigen ga uttrykk for at han personlig er imot vindkraftutbygging fordi det er samfunnsøkonomisk ulønnsomt og tvilsomt ut fra miljøhensyn så lenge det er store ubrukte vannkraftressurser. Hovedpoenget hans var imidlertid at fylkeskommunen ikke burde uttale seg, men isteden overlate til kommunen å avgi høringsuttalelse på vegne av de folkevalgte.

– Vi har ikke rett til å styre over kommunen, sa Teigen.

Marika Aakervik Pedersen uttrykte også en generell skepsis til vindkraft, men var ikke enig med sin partikollegas syn på å delegere høringsuttalelsen til kommunen. Hun påpekte at når det er snakk om et område på hele 40 kvadratkilometer og 50 turbiner, er det et så stort inngrep at det også bør være en sak for fylkestinget.

Ståle Busch var den tredje Frp-representanten som tok ordet i debatten. I motsetning til de to andre tonet han flagg som vindkrafttilhenger, men sa seg enig i Ola Morten Teigens syn på kommunens rolle i høringen.

– Vi kan ikke oppheve oss til overkommune ved å si at «vi vet best». Kommunen har ikke uttalt seg enda. Dette må være opp til Meråker å avgjøre, sa Busch.

Mens Teigen og Busch stemte imot, sluttet resten av fylkestingets medlemmer seg til uttalelsen om å avvise E. ONs vindkraftplaner i Meråker.

Utsatt frist

Ordfører Bård Langsåvold i Meråker kommune tror ikke fylkeskommunens vedtak vil få særlig betydning for utfallet av kommunens høringsuttalelse.

– Personlig hadde jeg håpet at fylkeskommunen kunne ha tatt mer hensyn til det lokale selvstyret. Fylkeskommunen har sine egne planer å forholde seg til. For kommunens del vil innholdet i vertskommuneavtalen med E.ON ha vesentlig betydning. Noen representanter vil ta stilling på et mer prinsipielt grunnlag, sier Langsåvold som er usikker på hvor stor vekt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil legge på politikernes uttalelser.

Kommunestyret skal behandle vindkraftsaken så sent som 28. april. Opprinnelig høringsfrist var 21, februar, men kommunen har fått utsatt frist i påvente av en konsekvensutredning for Færen reinbeitedistrikt.