- Inntil utreisen har jeg bare gode ord å si om de drøye 14 dagene på bevegelsessenteret på St. Olavs Hospital. Men måten de sender folk hjem på er ikke bra, sier Magne Pettersen.

Falt ned på betongen

Det var søndag for tre uker siden 69-åringen falt ned fra loftsluka og rett på betonggulvet i garasjen. Leggbeinet sto rett ut, og han ble fraktet med luftambulanse til St. Olavs Hospital. Der ble det klart at leggbeinsbruddet var komplisert og alvorlig. I 14 dager ble han liggende på bevegelsessenteret med foten hengende i lufta.

Først forrige tirsdag ble det operasjon, og allerede dagen etter ble han utskrevet. Det var starten på en mareritt-tur fra sykehuset og hjem til Hamarvika på Frøya.

- Jeg hadde ikke noe imot å reise hjem, men jeg skulle ha hatt en annen hjemreise enn den jeg fikk, sier han.

- Kraftig svekket

For da han ble utskrevet hadde han bare noen få øvelsesmeter med krykker bak seg inne på rom 6122 i 6. etasje.

- I min alder svekkes man fort etter å ha ligget i ro i 14 dager. Undervisningen med krykker varte i få minutter. Jeg sa jeg ville ta drosje, men fikk valg mellom buss eller båt, sier han.

Bussen var gått for dagen, og dermed ble det båt. Drosje kunne han bare få fra sykehuset og ned til Brattøra hvor hurtigbåten skulle frakte ham videre.

- Det ble sagt at drosje var bestilt utenfor sykehuset, men den så jeg ikke noe til. Derfor huket vi tak i en selv, og kom oss nedover. Men fra drosjen til inngangen på båten møtte jeg veggen. Jeg anslår at det er cirka 60 meter til båten, men halvveis var jeg helt ferdig. Den opererte foten skulle jo ikke være i bakken, så det ble tungt for meg, sier han.

- Dyr blir bedre behandlet

En mann han ikke fikk navnet kom til unnsetning. Og sammen med styrmann på båten kom Magne seg om bord.

- Jeg hang mellom de to, og da jeg kom om bord ble jeg sittende på bagasjehylla for å ta meg inn igjen. Jeg var helt ferdig, sier han.

Men det var ikke det verste. For da han kom til Sandstad, hvor han ble plukket opp med bil av sin stedatter, ble varetralle fremkomstmiddelet fra båten til bilen.

- Jeg maktet ikke å gå på krykkene, så da ble det en annerledes transport. Jeg så en varetralle der, og den måtte jeg bare få tak i så jeg kom meg i bilen. Så da ble det slik, sier han.

- Hva tenker du om at en varetralle ble redningen?

- Det er veldig dårlig. Dyr får bedre behandling, sier han.

St. Olav beklager

Trine Nordgård Stensaas, kommunikasjonsrådgiver ved St. Olavs Hospital, sier at pasientenes hjemreise blir individuelt vurdert ut fra den enkeltes tilstand.

- Vi beklager stekt at pasienten ikke føler at transporten har vært tilfredsstillende.  Vi skal gå igjennom saken, og diskutere den nærmere med de involverte for å se på hva vi kunne gjort annerledes, sier hun.

- Betyr det pasienten ikke hadde krav på drosje, og at båt og varetralle er tilfredsstillende?

- I mange tilfeller vil en kombinasjon av taxi og hurtigbåt være tilfredsstillende. Det ble det beklageligvis ikke ved dette tilfellet, sier hun.