Bare formaliteter gjenstår før Noryards Fosen er innlemmet i det internasjonale selskapet, Calexco, eide av en ukrainsk oligark.

I dag ble nemlig alle avtaler signert og 70 prosent av aksjene i skipsbyggingsdivisjonen i Bergen Gorup er overtatt av det ukrainske selskapet for rundt 80 millioner kroner. Summen er redusert med 30 millioner i forhold til tidligere avtale. Det skyldes endringer i omfanget av kontrakten, opplyser kommunikasjonsdirektør Øyvind Risnes i Bergen Group.

Usikkerhet på Fosen

Lavere pris

- Det skyldes i hovedsak at det ligger mindre ordrereserver i avtalen nå enn vi hadde i juli i fjor. Da synes vi det også er fornuftig at prisen gjenspeiler dette, sier Risnes.

Det har lenge vært klart at Calexco ville overta 51 prosent av aksjene, dette er nå altså økt til 70 prosent, og med forutsetning av Calexco overtar hele Noryards i løpet av 2-3 år. Selskapet har også forpliktet seg til å øke egenkapitalen

Det betyr at Calexco er forpliktet til å stille til rådighet en arbeidskapital for Noryards på totalt 100 millioner kroner. Denne forpliktelsen kommer i tillegg til en forpliktelse for Calexco til å yte byggefinansiering for skrog med et beløp mellom 120 og 240 millioner kroner.

Positivt for Fosen

- Denne avtalen betyr at Bergen Group har mindre forpliktelse i forhold til egenkapital til nye prosjekter i Noryards. Det er en naturlig følge av at Calexco har en tyngre kapitalbase enn Bergen Group. Dette er entydig positivt for verftet på Fosen, sier Risnes.

Administrerende direktør Asle Solheim i Bergen Group anser den reviderte avtalen med Calexco som et naturlig steg i den pågående restruktureringsprosessen for Bergen Group.

Skal styre skuta på Fosen

Satser på offshore

- Bergen Group har iverksatt diverse tiltak for å akselerere prosessen med å redusere konsernets fremtidige involvering i skipsbygningsvirksomhet til fordel for et mer dedikert fokus på offshorerelaterte aktiviteter. Den reviderte avtalen med Calexco er en naturlig konsekvens av dette, sier Solheim i en børsmelding.

Gjennomføring av transaksjonen basert på den reviderte avtalen er betinget av blant annet samtykker fra enkelte tredjeparter og andre sedvanlige gjennomføringsvilkår. Gjennomføring er forventet å finne sted rundt utgangen av første kvartal 2014.

Det nye selskapet Noryards AS har allerede etablert en sterk ledelse som nå skal videreføre Bergen Group Fosen og Bergen Group BMV sine virksomheter i nye juridiske enheter under det nye navnet og med en ny majoritetseier.