Foto: TONE FRIDÉN

Mia Simonsen (14) fra Trondheim er en av fire norske ungdommer som har blitt plukket ut for å være med på forskjellige workshops og en stor fair play-turnering i Sveits, Østerrike og Liechtenstein. Til sammen kommer over 400 ungdommer fra 53 medlemsland i UEFA til Euroschools Youth Camp.

- Jeg ble vel plukket ut fordi jeg er flink til å delta i nærmiljøet, sier keeperen Mia og får støtte av lokalsamfunnsutvikler Frank Lidahl i Kolstad Fotball.

- Mia er en av mange positive og engasjerte ungdommer i lokalsamfunnet på Kolstad. Hun er en rollemodell for andre, mener han.

Kolstad fikk en forespørsel fra Norges fotballforbund om de hadde en engasjert ungdom som passet til å delta. Lidahl mener at akkurat deres lag ble plukket ut fordi forbundet har lagt merke til arbeidet i lokalmiljøet.

Skal lære mer

Under EM i fotball i sommer fikk ungdommer fra arrangørlandene i oppgave å forberede seg på skolesystemet i hvert sitt europeiske land. Nå får de møte delegasjoner fra alle disse landene.

Deltakerne skal diskutere barns rettigheter, fred og antirasisme i en uke. I tillegg skal de naturlig nok snakke mye om fotball. Alle deltakerne skal ha med seg litt informasjon om hjemlandet og en sang som er populær hjemme. Foreløpig har ikke Mia bestemt seg for hvilken sang det blir.

- Jeg skal fortelle om at det er godt å bo i Norge, og kanskje fortelle om jentefotballen her og hvor mange som driver med det, sier 14-åringen som ble veldig glad og overrasket da hun ble spurt om hun ville delta. Mia synes denne leiren er en veldig fin mulighet til å lære mer.

Fair play

De første dagene av leiren er deltakerne delt i to grupper i Sveits og Østerrike. Til slutt samles alle i Liechtenstein for fotballturneringen med blandede internasjonale lag med spesielle fair play regler. Blant annet må både jenter og gutter score mål for at alle målene i kampen skal bli godkjent.

- Dessuten skal vi skrive ned regler som vi skal bruke i kampene, som for eksempel hvis noen skader seg så skal vi gå bort til dem for å spørre om det går bra, sier Mia.

Hun gleder seg veldig til å bli kjent med andre ungdommer på tvers av kulturer og religioner. I tillegg tror hun det blir spennede å reise til disse landene som hun ikke kan så mye om fra før. Mia var heller ikke den som fulgte mest med på mesterskapet i sommer, selv om hun fikk med seg finalene.

- Jeg liker best å spille fotball selv!

Foto: TONE FRIDÉN