Foto: FILMWEB

– For noen år siden trodde vi at sommeren var en dårlig tid for kino, sier Eli Gjerde ved Trondheim Kino. Det kom nesten ingen nye filmer om sommeren før, fordi alle trodde folk heller ville gå på kino når det ble høst og mørke kvelder.

– Men nå har vi sett i flere år at dette ikke stemmer. Sommeren er absolutt en god kinotid. Og blir bedre og bedre. Det slippes mange storfilmer nå i sommer, og når filmene er bra nok, kommer publikum, sier Eli.

SI DIN MENING: Her kan skrive din egen filmanmeldelse

Rusler og går

Trondheim Kino har et ganske bredt tilbud for barn og unge. En håndfull filmer har «ruslet og gått» som de kaller det på kinoen, i vår og sommer, og kommer til å fortsette en god stund til. Dette gjelder først og fremst «Horten redder en Hvem», «Jungeldyret Hugo på ville veier» og «Alvin og gjengen».

– Alvin og gjengen er den som har holdt seg mest populær, den er sett av 15 000 så langt, forteller Eli, som ikke kan si noe bestemt om hvor lenge denne eller andre filmer kommer til å gå. Kinoen vurderer programmet sitt hver uke, og ser både på besøkstall og miksen av filmer for forskjellige målgrupper når de bestemmer hvilke filmer som får fortsette og hvilke som tas av plakaten. Akkurat nå er det litt utskifting på gang.

Mange premierer

For to uker siden var det premiere på barnefilmen «Den magiske leketøysbutikken», og forrige uke var det to nye premierer for barn og unge. Den ferskeste er den minst kjente. Eli kaller filmen «Porco Rosso» for en liten perle. Det er en japansk animasjonsfilm.

– Dette er noe litt annet enn de store amerikanske filmene. Miazaki har en særegen stil, og det er en spesiell stemning i filmene hans. Porco Rosso er altså litt på siden av de svære tingene, men absolutt verdt å få med seg, sier Eli.

Den vi har ventet på

Den vil nok allikevel ikke få så mye besøk og oppmerksomhet som den andre filmen med premiere i uka som gikk. «Legenden om Narnia – Prins Caspian» er film nummer to som er basert på C.S Lewis sine barnebøker om Narnia.

– Dette er jo filmen mange har gått og gledet seg til, sier Eli, som forventer at Prins Caspian blir sommerens hit for de store barna.

Men det er mer å glede seg til – for store og små. 10. juli kommer «Mamma Mia», som egentlig ikke er en barnefilm, men som allikevel vil være fin for hele familien. Skal vi tro det Eli sier er den midt i blinken for fjortisjenter. Uka etter, 18.juli er det premiere for animasjonsfilmen «Kung Fu Panda», som er laget av de samme som sto bak Shrek-filmene. I august er det først de aller minste som skal få sitt, med en ny film om Mummitrollet, og rett før skolestart kommer en animasjonsversjon av Star Wars.

– Den er det jo også mange som gleder seg til. Den er for et litt yngre publikum enn de opprinnelige Star Wars-filmene, forteller Eli.

Det er altså mye, og mye nytt for unge kinogjengere i sommer. Vi spurte den voksne eksperten hva hun synes kjennetegner en god film.

– Den må engasjere. Man skal bli oppslukt av filmen, det er jo det som er så herlig, sier Eli Gjerde.