- Vi kjemper en nasjonal kamp for å få flere norske naturprodukter på plass i Norge, også dukker dette opp. Kina-skifer på skysstasjonen i skiferbygda Oppdal. Det er utrolig ironisk, sier salgs- og markedssjef i Minera Skifer As, Ane Gorset til opdalingen.no

Historieløst

Hun stiller spørsmålstegn ved hvorfor det er valgt skifer av det hun mener er dårligere kvalitet.

- Vi ser stadig bevis på at kvaliteten på skifer fra Kina ikke er like god som den norske, blant annet ved at den lett kan knekke ved for stor last. Samtidig har våre geologer ikke noe problem med å garantere at oppdalsskiferen har en levetid på minimum 120 år, sier Gorset.

Det var skifergründer og ingeniør Olaf Skaslien som oppdaget at man kunne risse og knekke oppdalsskifer på lik linje med glass. Statuen av ham står like ved skysstasjonen som nå pusses opp, skriver opdalingen.no.

- Oppdal er en skiferbygd. Dette er historieløst, sier hun.

- Like god som den norske

Det er Rom Eiendom som er ansvarlig for oppussingen. På en banner de har hengt opp på bygget står det skrevet «Rom tar vare på kulturarven». Tore Arntzen, regiondirektør for sør og vest i Rom Eiendom, sier at Kina-skiferen ble valgt ut etter en anbudsrunde.

- Vi la ut anbud, og valgte den løsningen vi mente var best. Vi ble forsikret om at kvaliteten på skiferen fra Kina var like god som den norske, sier Arntzen.

Han har likevel forståelse for at det ikke faller i god jord å legge Kina-skifer på stasjonen.

- Jeg har ikke noen problemer med å forstå problemet, men ettersom skifer fra Kina er rimeligere og av like god kvalitet, endte valget på den, sier Arntzen.

Han har ikke oversikt over hva som ble gjort med det gamle taket, som hadde skifer fra Oppdal.

Ane Gorset er forundret over miljøaspektet i dette.

-  Vi foretok nylig et CO2-regnskap. Det er ingen overraskelse at Kina-skifer kom svært dårlig ut, først og fremst på grunn av frakten, mens vi har svært få utslipp.