Da denne fjorårskalven kom inn på plena til Verdals-familien i Inndalen tidligere i høst mente familiefaren at elgen ikke hadde det bra, og han tok da kontakt med Viltnemnda i Verdal.

De tok da en hasteavgjørelse, og godkjente at elgen kunne skytes ettersom at det skjedde utenom jaktperioden, skriver Trønder-Avisa, som først omtalte saken.

SE BILDEGALLERI: Se bildene fra elgjakta

- Den så ikke ut

Familiefaren forklarer til adressa.no at det var ungene hans som la merke til de kulene som var på kroppen til elgen.

- De ropte til meg at den hadde storre knopper på kroppen. Den så ikke ut, sier mannen, som forteller at de ofte får besøk av elger og andre dyr i hagen.

Han er selv elgjeger, og har sett noen elg med byllepest før.

- Men jeg har aldri sett lignende, sier han.

Ifølge han var elgen stiv i gangen, der den sto og beitet av et løvtre i hagen.

- Kona mi så at elgen hadde store åpne sår, og jeg bestemte meg da for å ringe Viltnemnda. Jeg fikk tidlig grønt lys til å skyte elgen, forteller han.

- Lignet vaniljesaus

Etter at elgen ble skutt skulle verdalsmannen frakte den bort.

– Jeg skulle feste kjettinger rundt den for å dra den unna med traktoren, men måtte brekke meg så tårene skvatt på grunn av lukta. Den lukta verre enn om den hadde ligget død i to måneder, sier han til Trønder-Avisa.

Til avisa forteller han at byllene ble slitt av da han fraktet elgen.

- Det rant ut verk fra elgen, som lignet vaniljesaus, forteller han til adressa.no.

Destruert

Han er selv sikker på at det var rett å avlive elgen. Det samme mener Kjetil Aarstad i Viltnemnda i Verdal, som sier at det ikke er så uvanlig at elg med byller skytes.

– Den var avmagret og hadde svært dårlig allmenntilstand. Elgen ble destruert og kjørt til Norsk Protein, sier Aarstad til Trønder-Avisa.

– Sykdommen er smittsom, og også torsdag ble det skutt en elg som hadde noen byller på beina. Men denne kunne brukes, etter flåing viste det seg at kjøttet var helt fint, sier Aarstad til avisa.

- Elgevortevirus

Fagansvarlig Kjell Handeland for vilthelse ved Veterinærinstituttet opplyser til Trønder-Avisa at elgen var syk av elgvortevirus.

– Elgvortevirus sprer seg fra elg til elg via åpne sår og rifter i huden. Normalt er dette en godartet sykdom, men den kan føre til avkreftelse og død, opplyser Handeland til avisa.

I slike tilfeller har dyrene ofte utviklet tilleggsinfeksjoner i sårene, opplyser han.

Viltnemnda ga familiefaren grønt lys til å skyte denne elgen. Foto: Privat