Da ordfører i Namsos, Morten Stene, våknet til nyheten om jordskredet i Namsos gikk det kaldt nedover ryggen på han.

- Jeg tenkte med en gang tilbake til raset i 2009, sier han til NRK. Han tenker da på kvikkleireskredet i Kattmarka i Namsos som tok med seg en rekke hus.

Til adressa.no forteller Stene at han tok kjapt kontakt med teknisk sjef i kommunen. Han fikk da bekreftet at det ikke var fare for liv eller helse, og at det kun var fylkesvei 17 som var rammet av skredet.

Skredområdet blir vurdert som svært ustabilt. Vår fotograf på stedet melder om stadig nye skred. Veien blir stengt i mange dager.

Store ulemper

- Vi får selvsagt store ulemper knyttet til dårligere infrastruktur. Det blir lengre å komme seg fra Namsos til Steinkjer, men det er jo bare å starte en halvtime tidligere, sier han.

En større utfordring er knyttet til de som bor like ved rasområdet. Blant annet er det åtte skoleelever, to førskolebarn og tre ansatte ved Bangsund skole som ikke kommer seg på jobb og skole.

- Vi jobber nå med å finne en løsning der vi kan etablere en gangsti slik at folk kommer seg til fots forbi skredet, sier Stene.

Sikrer brannberedskap

Han forteller videre at det er mange ting å tenke på når kommunen blir delt i to av et skred. Blant annet må brannberedskapen oppretttholdes.

- Vi har fått til en avtale med Inn-Trøndelag brannvesen om at de rykker fra Steinkjer-siden. På denne måten skal de som er sør for raset føle seg trygge på at de blir ivaretatt dersom noe skulle skje.

En av utfordringene som nå står uløst er hvordan man skal sikre seg at de som er bosatt i Flatanger og Namdalseid skal komme seg til å fra jobb på en fornuftig måte.

- Hvordan vi løser det vet jeg ikke ennå, men vi jobber med saken, sier Stene.

Også ambulansen er rammet.

- Ambulansene som normalt sett ville gått til Namsos, vil i stedet kjøre pasienter til sykehuset i Levanger. Vi kommer til å ta i bruk helikopter om det er snakk om svært alvorlige tilfeller, sier Trond Skillingstad, informasjonssjef i Helse Nord-Trøndelag.

Slik så det ut da det gikk et skred i Kattmarka i 2009. Da ordføreren hørte om nattens skred gikk tankene direkte tilbake dit. Foto: Leif Arne Holme