Klokken 00.22 natt til søndag fikk politiet melding via Hovedredningssentralen om at et par i 40-årene i fritidsbåt hadde kjørt på et skjær ved Buholmråsa i Osen kommune.

- Det var dramatisk, og vi følte at det sto om livet, forteller Eivind Lande, kaptein ved «MS Lofoten» til adressa.no.

Hurtigruta hadde passert havaristedet, og snudde for prøve å finne fritidsbåten som ifølge kapteinen var på 26 fot.

Mayday-anrop

- Vi hørte et mayday-anrop på kanal 16 på VHF-radioen, og skjønte med en gang at det var en fritidsbåt som hadde gått på grunn og tok inn vann ved Buholmsråsa fyr.

Det var mørkt, og urent farvann i området med mange skjær. Mannskapet søkte etter paret med lyskaster fra Hurtigruta og en mann-over-bord-båt.

- Det var ingen andre båter i nærheten, og vi meldte oss for Florø radio med en gang. Det var en selvfølge at vi måtte snu. Det var ukjent farvann for oss så langt utenfor hovedleia, og det var vanskelig å lete, sier Lande.

Vann til livet

Kapteinen anslår at hele redningsaksjonen varte rundt én time, og han sier at paret forsøkte å bli i båten så lenge de kunne, og opprettholde kontakten via VHF-radioen.

Et Sea King-helikopter ble også sendt for å berge paret i 40-årene.

Båten gikk etter hvert ned, forteller Lande, og paret som hadde på seg redningsdrakter måtte etter hvert i vannet.

- Paret hadde heldigvis med seg en liten lommelykt som gjorde at vi fikk øye på dem. Da vi fant dem var de i god behold og glad for å bli reddet. De hadde ikke vært lenge i sjøen, men var litt preget av hendelsen selvfølgelig, sier kapteinen.

Han forteller at paret ble med «MS Lofoten» inn til Trondheim, og ble tilbudt mat, varm dusj og tørre klær.